AKCIJE Kampanja „Kupi markicu, ne plaćaj participaciju“

Veliki interes poslodavaca jer žele zdrave radnike

Autor: E. DRAGUNIĆ
07.03.2018 08:14
A
A
A

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK ovih dana provode veliku kampanju „Kupi markicu, ne plaćaj participaciju“, kojom se građani žele potaknuti na kupovinu zdravstvenih markica koje donose mnoge pogodnosti prilikom liječenja. 

 

Odziv firmi

 

Kako kažu iz ove ustanove, osim građana, veliki interes za markicama vlada i među poslodavcima u ZDK koji na taj način svojim uposlenicima žele pomoći pri eventualnom liječenju.

 

- Poslodavci svojim uposlenicima žele kupiti markice zbog brojnih pogodnosti i zato jer žele zdrave radnike. Do sada su markice svojim uposlenicima, između ostalih, kupili IGM ''Visoko'', Termoelektrana Kakanj, Dom zdravlja i Opća bolnica Tešanj. Narednih dana očekujemo još više poslodavaca da se uključe u ovu kampanju - kaže Sedžida Beganović-Isaković, portparol ZZO ZDK.

 

Da je sve veći interes za grupnom kupovinom markica, dokazuje i nedavno održana prezentacija o prednostima markice predstavnicima sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK.

  • Beganović-Isaković: Veći interes
    Beganović-Isaković: Veći interes

Data preporuka

- U ime 3.500 uposlenih u osnovnom obrazovanju, Selvedin Šatorović, predsjednik ovog sindikata, apelirao je na sve uposlene i njihove porodice da kupe markicu. Preporučeno je i ostalim sindikalnim organizacijama da, ukoliko su u mogućnosti, učestvuju u kupovini markica - ističe Beganović-Isaković.

Iz ZZO ZDK podsjećaju građane da je akcija kupovine markica počela od Nove godine i traje do 31. marta.

Velika korist

Zdravstvene markice koštaju 20 KM i važe godinu od dana kupovine. Najveću korist od uvođenja markica osjetit će radno aktivno stanovništvo koje trenutno nije oslobođeno plaćanja participacije pa, prema važećoj odluci, učestvuju u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Penzioneri, djeca, RVI i druge kategorije koje su inače oslobođene plaćanja participacije kupovinom markice neće plaćati jednu KM po receptu. Također, ove kategorije i dalje ne bi plaćale učešće u troškovima banjsko-klimatskog liječenja i učešće za ortopedska i druga pomagala.

  • Brojne pogodnosti
    Brojne pogodnosti