ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U februaru piramide obilazili Bugari, Slovaci i Česi, a u martu stigli i Arapi

Sve veći broj gostiju iz arapskih zemalja: Grupa turista iz Omana

N. SMAJOVIĆ

7.3.2018

Turistička sezona u Bosanskoj dolini piramida ove godine počela je nešto ranije nego prethodnih godina.

 Iako se start sezone veže za mart, ove godine se možemo pohvaliti velikim brojem gostiju koji su nas posjetili tokom februara, što do sada nije bio slučaj. Ako je suditi po februaru, ali i januaru, kada smo, također, imali veliki broj posjeta, pred nama je još jedna uspješna kako turistička tako i arheološka sezona u Visokom - ispričao nam je Salko Novokmet, promotor Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

Tradicionalno, sezonu otvaraju organizirane grupe turista iz Bugarske, zatim, tu su Slovaci i Česi te gosti iz regiona. Ono što je primjetno u posljednje dvije godine jeste masovan dolazak gostiju iz arapskih zemalja već u martu.

- U BiH boravimo već nekoliko dana, a pošto smo putem medija i interneta mnogo čuli o piramidama u vašoj zemlji, posjeta BiH nije mogla proći bez dolaska u Visoko. Ovi tuneli su nam interesantni i mistični. Cijeli park je lijepo uređen, a osoblje veoma ljubazno - kazao nam je Musa el-Kasabi (Al Qassabi), koji je u Visoko stigao s grupom prijatelja iz Omana.

Škola za vodiče

U Visokom je u toku škola za vodiče, kroz koju svake godine prođe nekoliko desetina mladih ljudi iz Visokog i okolnih gradova.

- Ove godine imamo 16 polaznika koji će kroz 10 časova naučiti sve što je bitno o projektu, kao i lokalitetima na kojima radimo, a onda sve to kasnije koristiti u praksi, u ulozi vodiča. Bitno je istaknuti da se radi o studentima i mladim ljudima koji, osim odlične prakse, imaju mogućnost i pristojne zarade tokom sezone - pojasnio nam je Ajdin Ahmetspahić, koordinator za vodiče i volontere.

 gostiju tokom zimskih mjeseci posjetio arheološki park  


Promotor Salko Novokmet s gošćom iz Slovačke

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.