ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Prvi susret profesora i studenata italijanskog jezika u BiH

Piše: E. D.

15.3.2018

U organizaciji Ambasade Republike Italije i Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je u Zenici organiziran Prvi susret italijanista Bosne i Hercegovine, na kojem se okupilo više od stotinu profesora i studenata italijanskog jezika iz cijele BiH. 

Cilj ovog događaja bio je valorizirati zastupljenost i nivo izučavanja italijanskog jezika u BiH, promovirati moderan pristup izučavanju jezika, na način da se osobama koje uče italijanski omogući da taj jezik bude iskoristiv u poslovnom svijetu i ohrabriti italijanska preduzeća da se oslanjaju na kompetencije i sposobnosti osoba u BiH koji uče italijanski.

Ambasador Italije u BiH Nikola Minazi (Nicola Minasi) kazao je da je počastvovan što je na ovom događaju koji se po prvi put organizira u BiH.

- Ovo je prilika da se poboljša podučavanje italijanskog jezika, ali i da se ponude nove mogućnosti u vezi s italijanskim jezikom. U BiH postoji više od 70 italijanskih preduzeća koja neposredno zapošljavaju više od 10.000 ljudi – rekao je Minazi.

Rektor UNZE Damir Kukić rekao je da ovom manifestacijom žele, između ostalog, i analizirati metode kojima profesori i nastavnici izučavaju italijanski jezik u BiH. Na UNZE već postoji kurs italijanskog jezika, a Kukić je dodao da se, s obzirom na veliki interes, razmišlja čak i o otvaranju Odsjeka za italijanski jezik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.