ZDK

Raspisan konkurs za policijskog komesara ZDK

Konkurs otvoren narednih 15 dana

Es. D.

16.3.2018

Nezavisni odbor za izbor i reviziju raspisao je javni konkurs za izbor policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK. Kako je navedeno na internet-stranici Vlade i Skupštine ZDK, na kojoj je jučer objavljen ovaj konkurs, policijski komesar bit će odabran transparentnim i nezavisnim selektivnim procesom od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, a njegovo imenovanje, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova ZDK, vrši Kantonalna vlada. 

 

Konkurs je otvoren narednih 15 dana, a mogu se prijaviti kandidati iz cijele BiH koji ispunjavaju uvjete. Inače, mandat policijskog komesara traje četiri godine, a ovu dužnost trenutno obavlja Semir Šut, koji je na tu poziciju izabran u aprilu 2014. godine.

 

Od posebnih uvjeta navedenih u konkursu kandidat, između ostalog, treba imati najmanje deset godina radnog staža u policiji na rukovodnim pozicijama te najmanje čin samostalnog inspektora policije u kojem je proveo minimalno dvije godine.

 

- Kandidat na dan početka svog mandata ne smije ispunjavati uvjete za penzionisanje, biti član političke stranke niti na bilo kojoj poziciji u političkoj stranci na bilo kojem nivou. Kandidat ne smije biti na spisku Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji te da protiv njega međunarodne policijske snage nisu izdale izvještaj o nesaradnji - navodi se, između ostalog, u konkursu. 

Osim toga, kandidat ne može biti ni neko ko je bio član izvršnog ili zakonodavnog tijela na bilo kojem nivou, kao i onaj kome je izrečena disciplinska kazna za teže povrede službene dužnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.