SAOBRAĆAJ

Zenica: Linijski prijevoz skuplji za pola marke, cijena starta i kilometra ista

Građanima lošeg ekonomskog statusa i dalje naplaćuju po staroj cijeni ( D. Pašalić)

D. PAŠALIĆ

17.3.2018

Nakon skoro osam godina, taksisti na području Zenice odlučili su povećati cijenu taksi usluge sa 1,5 na dvije marke.

Velik problem

Kako je izjavio Sabahudin Bajramović, predsjednik Udruženja "Zenica taxi", djelimično je to zbog povećanja cijena goriva, ali uglavnom zbog nerazumijevanja građana. 

- Godinama nismo mijenjali cijenu prijevoza. Međutim, sada smo odlučili povećati cijenu na linijskom prijevozu, dok je cijena taksi kilometra i starta ostala ista. Mi imamo svakodnevni problem, jer građani neće da uđu u taksi ako se već neko vozi. Kažu, neće da se gužvaju i hoće komociju - pojašnjava Bajramović.

Ističe da su ovu odluku jasno istakli u svojim automobilima, a da su prve reakcije građana za sada zadovoljavajuće. 

- Osim toga, mi i sada građanima koji su lošeg ekonomskog statusa naplatimo po staroj cijeni. Trebat će neko vrijeme da se svi naviknemo, ali ovo je bio potez na koji smo primorani - ističe Bajramović.

U Zenici je trenutno registrirano 174 taksista, a koji nisu zadovoljni svojim statusom i zaradom.

Bajramović ističe da su rijetki dani kada zarade 50 KM, od čega plaćaju gorivo i obaveze prema državi.

Težak posao

- Da bismo napravili promet od 50 KM dnevno, prijeđemo do 200 kilometara. Od toga plaćamo gorivo, porez i naš doručak. Dakle, naša dnevnica je mizerija. Nemamo slobodnog dana ni vikendima, a radimo po 10 sati - ističe Bajramović, dodajući da potroše cijeli dan nizašta jer se znalo desiti da odu kući bez zarade.

Uprkos činjenici da je i s cijenom od dvije marke taksi najjeftiniji u Zenici, neki taksisti strahuju da bi povećanje cijene moglo izazvati pad posla.

Riječ građana

Katarina Jerkić: S obzirom na to da je sve poskupjelo, nije nikakvo čudo što su i oni odlučili povećati cijenu. Očekujem uskoro povećanje cijene gradskog prijevoza.

Zarifa Kahrić: Mislim da je cijena od dvije marke realna. Uvijek sam se pitala kako se mogu naći u cijeni od 1,5. Ovo je realna cijena, iako će biti dosta građana koji će se buniti.

Adela Pandža: Smatram da su dvije marke realne uprkos teškom ekonomskom stanju u društvu. Podržavam povećanje, i oni moraju od nečega živjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.