GRAĐANI

Protesti ispred direkcije Rudnika Kakanj

Piše: Az. S.

19.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Neformalna grupa građana iz Kaknja održala je mirne proteste ispred direkcije kakanjskog Rudnika u 10 sati. Nakon što je objavljen spisak osoba koje su dobile posao u ovom kolektivu, društvene mreže počele su gorjeti.

Riječ je o 118 radnika na različitim pozicijama neophodnim za normalno funkcioniranje u proizvodnji uglja. Podsjećanja radi, Uprava Rudnika mrkog uglja "Kakanj" objavila je rezultate konkursa za prijem radnika u radni odnos na određeno vrijeme u petak u poslijepodnevnim satima, a konkurs je objavljen 23. novembra prošle godine. 

Traženi su izvršioci za 15 različitih pozicija. Za vrijeme konkursne procedure u ekspedit Rudnika zaprimljeno je 1.618 prijava. Nezadovoljni građani su putem društvenih mreža pozvali na mirne proteste. Oni smatraju da su primljeni kandidati koji ne ispunjavaju uvjete, a da se nije uzimao u obzir socijalni status prijavljenih na konkurs.

U razgovoru s pojedinim protestantima našao se Rasim Medara, penzionirani rudar kome su obećali da će mu, ukoliko ne tuži Rudnik Kakanj za iznos od 50.000 KM po kolektivnom ugovoru, zaposliti sina.

Medarin otac bio je također rudar i poginuo je u Staroj jami 1980. godine. Rasim je i dobrovoljni davalac krvi i 70 puta je spašavao nečije živote. Sina mu nisu primili u Rudnik. Tokom protesta došlo je do manjeg naguravanja s policijom i osiguranjem ispred rudničke direkcije. Protest i dalje traje. Iz Rudnika Kakanj tokom dana očekuje se saopćenje povodom prijema radnika, a dok traju protesti, okupljenim građanima još se niko nije obratio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.