AKCIJE

Šumsko privredno društvo ZE-DO kantona obilježava 21. mart Međunarodni dan šuma

Ilustracija

Ar. MEMIŠEVIĆ

20.3.2018

Od 19 do 24. marta obilježava se sedmica zaštite šuma. Tema Međunarodnog dana šuma je „Šume i održivi gradovi“.

S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići, svake godine organizira akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma. U akciju pošumljavanja uključit će se i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu te Kantonalna uprava za šumarstvo.

U okviru aktivnosti u povodu Dana šuma, koje će se provoditi u svih deset poslovnih jednica pri Šumskom privrednom društvu Zeničko-dobojskog kantona, bit će zasađeno 19.800 novih sadnica, a bit će organizirano i čišćenje deponija smeća. Poziv za učešće u akciji pošumljavanja, je upućen brojnim udruženjima, mjesnim zajednicama, obrazovnim ustanovama, a ŠPD će se pobrinuti oko tehničkih detalja akcije.

Plan šumsko-uzgojnih radova, kaže Jasmin Duvedžić, direktor Šumskog privrednog društva, daleko je veći i obimniji nego akcija pošumljavanja koja će se provoditi u toku ove sedmice.


Direktor Šumskog privrednog društva Jasmin Duvedžić

Kontinuirano se pošumljavaju nove površine

- Površina šuma i šumskog zemljišta kojom gospodari ŠPD ZDK iznosi 183. 000 hektara, a iskorištavanje ovog resursa obavlja se prema desetogodišnjem planu „Šumsko privredna osnova“, odnosno godišnjem planu gospodarenja. Kada su u pitanju šumsko-uzgojni radovi za ovu godinu, Šumsko privredno društvo ZDK uložit će se 2.700.000 maraka, u okviru kojih će se zasaditi 1.534.500 novih sadnica četinara i liščara na površini od 637 hektara šuma i šumskog zemljišta.  U toku prošle godine u nove zasade je uloženo oko 1.074 .000 maraka a pošumljena je površina od 1. 849 hektara, odnosno zasađeno je 770.580 sadnica četinara i liščara - ističe direktor ŠPD ZDK Jasmin Duvedžić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.