ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Inicijativa SBB-a: Registrirati aparat za bezbolno mjerenje šećera

Aparati se mogu kupiti samo u Njemačkoj i Austriji

Piše: E. DRAGUNIĆ

10.4.2018

Zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK Adel Sinanović uputio je inicijativu Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH da uključi u registar takozvani aparat „Libre“ za bezbolno mjerenje šećera u krvi te da bude dostupan oboljelima od dijabetesa. 

Bezbolno mjerenje

Kako je rekao, mnogobrojni su zahtjevi roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa 1 da im se omogući kupovina ovog aparata na našem tržištu.

- Djeca oboljela od ovog tipa dijabetesa dnevno mjere i do osam puta šećer u krvi, što može biti bolno za dijete od tri, četiri ili više godina. Aparat „Libre“ je vrhunsko tehnološko dostignuće, sredstvo s kojim je moguće bezbolno, precizno i beskonačno mjeriti šećer u krvi te na svjetskom tržištu postoji više aparatića ovakve vrste, ali na tržištu BiH ne – rekao je Sinanović.

Mjerenje nivoa šećera u krvi ovaj aparat mjeri putem senzora, tako da nema uboda. U Udruženju dijabetičara Zenica kažu kako bi svakako bilo korisno omogućiti da se ovakav aparat nađe na našem tržištu.

Kako nam je rekao Haris Delić, predsjednik Udruženja, problem je što se takvi aparati trenutno mogu kupiti samo u Njemačkoj i Austriji.

Susjedne države

- Da bi se mogli registrirati u našoj zemlji, potrebno je veliko tržište, uzimajući u obzir i susjedne države. Ljudi se snalaze na razne načine i uglavnom pomoću rodbine nabavljaju ove aparate – rekao je Delić.

Potrebna dokumentacija   

- Najprije nam se mora javiti pravno lice, zastupnik proizvođača, iz BiH s dokumentacijom koju propisuje Pravilnik o medicinskim sredstvima. Što se nas tiče, uvijek dajemo prioritet zdravlju pacijenata, što i jeste naša misija. I u ovom slučaju ćemo apsolutno dati prioritet rješavanju ovakvog zahtjeva, koji je jedinstven na našem tržištu i predstavlja medicinsko sredstvo s naprednom tehnologijom koja će olakšati tegobe osobama oboljelim od dijabetesa – kaže Nina Radić, portparol Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


Sinanović: Vrhunsko dostignuće

Delić: Pomoć rodbine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.