ALARMANTNO

Mještani Maglaja strahuju da će gromada ubiti nekoga

Obrušeno kamenje na ulici u Gornjoj mahali

Piše: N. BRADARIĆ

11.4.2018


Svaka kiša ili jači vjetar unosi nemir među stanovnike Gornje Mahale, čije su kuće smještene ispod zidina maglajske tvrđave jer se već godinama s kamene litice obrušavaju ogromne kamene gromade do samih kuća. 

Oštećena kapija

Tako je bilo i nedavno, kada se s Gradine, kako mještani zovu tvrđavu, obrušila gromada teža od tone koja bi zdrobila svakog ko bi joj se našao na putu.

Nasreću, niko nije stradao, a gromada se zaustavila uz zid kuće Zuhre Mahmić oštetivši dio kuće i ulaznu kapiju. Kako nam je ispričala, samo nekoliko minuta prije obrušavanja sklonila se u kuću, a da nije, ko zna šta bi s njom bilo.

- Ovo je treći put u 15 godina da se gromade obrušavaju do samih kuća i čine nam štetu. Evo vidite, oštećeni su ulazna kapija i oluk. Neka mi nadležni saniraju nastalu štetu i zaštite nas od kamenja, pa da budemo svi mirni - priča nam Mahmić.

Prisjeća se da je prije desetak godina, također usljed obrušavanja kamenja, njena kuća bila teško oštećena, a nastale štete su sami sanirali.

- Rupe na kući su bile tolike da je ruka mogla komotno proći. Ojačali smo je debelim armaturama, stavili novu fasadu, sve o svome trošku. Jedna od kula počela se rušiti, ali od bršljana koji je prekriva, to se slabo vidi- dodala je Mahmić.

Strahuje i porodica Bege Lošića, čija je kuća također na udaru.

 Potporni zid

- Naravno da se bojimo. Prije desetak godina obrušio se kamen tako veliki i težak da je probio asflat ispred garaže i skršio dvije ograde. Pored naših kuća je put, stalno neko prolazi, bojimo se, stradat će neko. Dobro bilo razmisliti da se podigne neki potporni zid sa jakim temeljima. Mislim da bi to donekle i zaustavilo kamenje koje se stalno obrušava. Šta bi se moglo desiti ako se kula sruši, ne smijemo ni pomisliti - ispričao nam je Lošić.

 Velika investicija   

U Službi za urbanizam, geodetske i imovinskopravne poslove općine Maglaj nam je saopćeno da su sa problemom mještana upoznati, ali da trenutno nema konkretnih informacija o mogućoj sanaciji na lokalitetu gradske utvrde. Kako se procjenjuje, radi se i o velikoj investiciji.


Tvrđava u Maglaju je prekrivena bršljanom pa se ne vidi nivo oštećenja

Lošić: Bojimo se

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.