LIFESTYLE

"Prinčevi iz crtanih filmova su seksualni predatori"

Avaz.ba

4.1.2018

Kaze Muta, japanska profesorica studija rada i sociologije sa Univerziteta Osaka, tvrdi da su prinčevi iz Diznijevih crtanih filmova seksualni predatori.

Autorka knjige o seksualnom uznemiravanju smatra da prinčevi iz "Uspavane ljepotice" i "Snježane i sedam patuljaka" oslikavaju kvazi kompulzivne seksualne radnje nad partnerom koji je u nesvijesti.

Drugim riječima, ona tvrdi da bajke na ovaj način odobravaju seksualno nasilje.

- Kada racionalno pogledate 'Snježanu i sedam patuljaka' i 'Uspavanu ljepoticu', shvatit ćete da se vrši seksualni napad na osobu koja je van svijesti. Možda ćete misliti da uništavam fantaziju o svemu tome, ali želim da svi budu svjesni toga - istakla je Muta.

Njen komentar izazvao je brojne reakcije, kako podrške tako i kritike, na koje je profesorica riješila i da odgovori.

- Razumjevanja ovih radnji kao 'živjeli su sretno do kraja života' i 'ne postoji problem u poljupcu' su opasna. Ovaj način razmišljanja dovodi do toga da cilj opravdava sredstvo, u kojoj mjeri to dozvoljava seksualno nasilje?. -

Ljubljenje bez pristanka je seksualni čin, dodaje profesorica i ističe da su seksualni zločini koji se sve češće dešavaju u Holivudu zapravo imitacija ponašanja muških likova u bajkama.

- U takvim okolnostima prepoznavanje seksualnog nasilja nije laka stvar. Kako god, o ovakvim stvarima moramo da govorimo smjelo i jasno. -

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.