LIFESTYLE

Muškarcu u pariskoj bolnici drugi put presadili lice

Bolnice „Georges Pompidou“ u kojoj je urađen zahvat

Avaz.ba

24.1.2018

Muškarac kojem je prije sedam godina presađeno lice donora dobio je novo lice nakon dva mjeseca čekanja. Ovo je prva operacija kojom je istom čovjeku dva puta presađeno lice, nakon što mu ga je tijelo u prvom pokušaju odbacilo. Zahvat je trajao cijeli dan, a obavili su ga hirurzi pariske bolnice „Georges Pompidou“.  

Inducirana koma

Muškarcu je prvo presađeno lice odstranjeno još u novembru prošle godine te je dva mjeseca bio u induciranoj komi, čekajući nastavak postupka. Iako je sama operacija prošla relativno zadovoljavajuće, ljekari će tek za nekoliko sedmica moći vidjeti kako će tijelo pacijenta reagirati na novo tkivo. 

Transplantacija lica i danas se, 24 godine nakon što je prvi put obavljena, smatra izuzetno rizičnim zahvatom. Od 1994. godine u svijetu su transplantirana lica 40 pacijenata, od čega je najmanje šestero ljudi umrlo tokom zahvata.



Dinoir imala djelimičnu transplataciju lica

Također, ako tijelo i ne odbaci novo lice, pacijenti koji ga dobiju moraju uzimati tzv. imunosupresive koji sprečavaju da se to dogodi u godinama nakon zahvata, zbog čega su skloniji obolijevanju od tumora ili infekcija.

Nos i brada

Prva djelimična transplantacija lica sa živog pacijenta obavljena je u Francuskoj 2005. godine. Francuskinji Izabeli Dinoir (Isabell Dinoire) ljekari su transplantirali nos, usne i bradu nakon što ju je po licu iste godine izgrizao njen labrador retriver.

Umrla je od raka 2016. godine, čak 11 godina nakon presađivanja. Ljekari su tada kazali kako je njeno tijelo odbacilo tkivo, zbog čega je do smrti imala djelimično paralizirana usta. Od 2005. godine do danas u svijetu je obavljeno oko 20 transplantacija lica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.