DIRLJIVO

Pronašla pčelu bez krila u bašti, a onda je uslijedila srceparajuća priča

Alo.rs.

18.5.2018

Sve je počelo u proljeće prošle godine, kada je Fiona Prisli, radeći u vrtu, zatekla pčelu koja je u prvi mah izgledala kao i sve ostale.

No, pokušavajući nekoliko puta da je otjera, žena iz Hajlendsa je uvidjela da se dešava nešto čudno i da pčela uopće ne polijeće. Približila se i vidjela da insekt koji pravi med nema krila.

Odlučila je da je spasi i odnose sa sobom kući. Od tog trenutka, držala ju je kao kućnog ljubimca i svakodnevno se igrala i mazila s njom.

- Pčela se srodila sa mnom. Činila je neku neobjašnjivu vrstu zvukova bez zvuka kada je u mom prisustvu. Bila je sretna kada sjedi, leži, hrani se i spava na mojoj ruci - rekla je Fiona, a prenosi list "Skotmen".

Pčela je ipak brzo uginula, ali ova dirljiva priča ostaje upamćena kao prava rijetkost. Čak je privukla i mnoge naučnike i stručnjake koji se bave insektima na Univerzitetima širom Velike Britanije.

No, Fiona je istakla da joj naučno istraživanje "prijateljstva" čovjeka i insekta nije potrebno jer je ona osjetila u praksi ljubav s pčelom koju je pronašla bez krila.

- Od tog trenutka ne gledam samo pčele na drugačiji način, već i sve insekte. Sa razlogom su na ovoj planeti - tvrdi Fiona Prisli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.