KIOSK

Šef astronoma s Harvarda iznio zanimljive tvrdnje: Među nama su vanzemaljci

Stavovi uglednog astronoma nailaze na žestoke kritike njegovih kolega

Avi Lob

Avaz.ba

8.2.2019

Uprkos snažnom protivljenju naučne zajednice, astrofizičar i kosmolog Abraham Avi Lob (Loeb), šef Odjeljenja za astronomiju na Univerzitetu Harvard, nastavlja zastupati teoriju da je svemirski objekt nazvan Oumuamua, koji se nalazi u međuzvjezdanom prostoru i prolazi kroz Sunčev sistem Zemlje, dio svemirskog broda vanzemaljaca.

On tvrdi da su ostali astronomi izgubili svoju "dječačku radoznalost" i da su previše uplašeni od mogućnosti da nisu u pravu.

U intervjuu koji je nedavno dao za "Chicago Tribune" Avi Lob je saopćio da radi na jednačini koja će dokazati da je neobičan međuzvjezdani objekt Oumuamua, koji se trenutno kreće orbitom Jupitera, zaista dio vanzemaljskog svemirskog broda.

On ne smatra da je Oumuamua kometa ili asteroid, kao što njegove kolege pretpostavljaju, već da je "lagano jedro koje je nekada pokretalo napredan tehnološki uređaj". Lob ističe da se međuzvjezani objekt kreće previše brzo za jednu inertnu stijenu, kao da ga nešto gura otpozadi.

Astronom s Harvarda odbacuje mogućnost da je u pitanju kometa, budući da objekt nema ništa što podsjeća na rep komete.

Lob vjeruje da je u pitanju "kilometar dugačko i jedan milimetar tanko i lagano obloidno jedro", koje je toliko lako da je u stanju da "uhvati" sunčeve zrake i iskoristi ih kao pogon za kretanje kroz svemir.

Ovakvi stavovi uglednog astronoma Avija Loba o svemirskom objektu Oumuamua nailaze na žestoke kritike njegovih kolega, koji ga optužuju za senzacionalizam i objavljivanje teorija u koje ni sam ne vjeruje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.