NEOBIČAN PRIZOR

Energetska kriza: Sami izrađuju grijalice od svijeća i tegli

Na nju zatim treba ići veća tegla koja pomaže sa prikupljanjem topline

"Grijalica" od svijeća. PRINTSCREEN

A. F.

10.10.2022

​Mnoštvo korisnika društvenih mreža oduševljeno je otkrićem kako se zagrijati za malo novca, u doba krize s energentima i cijenama koja je preplavlja svijet.

Naime, trik koji je poznat već dugo preplavio je društvene mreže, a smrznuti korisnici tvrde da je grijalica i više nego učinkovita.

Iako ima različitih načina na koji ljudi izvode terakota grijalicu, objašnjavaju da je ključno imati više posuda različite veličine. Naime, za ovu grijalicu potrebne su svijeće, a najčešće se koristi više komada dušica.

Na postolje odvojeno od podloge treba se namjestiti tegla od terakote, okrenuta naopako.

@beaunortonsings #enerysaving #tealightheater ♬ original sound - Beau Norton

Na nju zatim treba ići veća tegla koja pomaže sa prikupljanjem topline. Neki tutorijali savjetuju i treću teglu, a neki koriste samo jednu.

Prostor ispod ruba tegle mora biti otvoren kako bi svijeće imale kisik da bi gorile, a terakota prikuplja svu toplinu iz dušica koja je izlazi vani u prostor.

Tegle koje su zarobile toplotu zatim se zagrijavaju i isijavaju je još jače u prostor, čime su brojni korisnici društvenih mreža oduševljeni.

- Hvala na ovom tutorijalu, spasili ste me od smrzavanja - napisala je jedna od korisnica, a druga je dodala da je sigurna da će joj ovakvo grijanje pomoći s troškovima gasa, prenosi 24sata.

Jedan korisnik snimio je rezultate termalnom kamerom, krenuo je s 72 F (22.2 C) i došao do 123 F (50.6 C stepeni) u tegli pa time dokazao koliko je topline prikupila terakota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.