ITALIJANSKA PREMIJERKA

Meloni: Surogat roditeljstvo je 'neljudska' praksa

Niko me ne može uvjeriti da je čin slobode iznajmiti svoju matericu

Meloni. Fena

FENA

12.4.2024

Surogat roditeljstvo je "neljudska" praksa koja djecu tretira kao "proizvode iz supermarketa", rekla je u petak italijanska premijerka, pozivajući parlament da usvoji zakon o procesuiranju onih koji zbog toga odu u inozemstvo.

Roditeljstvo putem surogat majčinstva je već nezakonito u Italiji, kažnjivo zatvorom i novčanom kaznom, ali desničarska koalicija Giorgie Meloni obećala je da će ga uvesti još strožiju zabranu kao dio svoje konzervativne agende.

- Niko me ne može uvjeriti da je čin slobode iznajmiti svoju matericu, niko me ne može uvjeriti da je čin ljubavi smatrati djecu bezreceptnim proizvodom u supermarketu - rekla je ona na događaju u Rimu.

- I dalje smatram praksu iznajmljivanja materice nehumanom, podržavam predloženi zakon koji to čini univerzalnim zločinom - dodala je.

Italijanski parlament raspravlja o nacrtu zakona koji je izradila njena stranka Braća Italije da se Italijanima zabrani da imaju bebu u zemljama u kojima je surogat majčinstvo legalno - poput Sjedinjenih Država i Kanade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.