HIGIJENA PTICA

Kupanje pernatih kućnih ljubimaca je neophodno za njihovo zdravlje

Precizne termine kupanja je nemoguće odrediti pa se preporučuje da pticu u početku kupate jednom sedmično

Neke ptice vole češće kupanje. Pixabay

Dž. R.

24.4.2024

Svakom živom biću je potrebna higijena, a od toga nisu isključene ni ptice. Njega se razlikuje od vrste životinja i podneblja iz kojeg je, ali isto kao što to rade u divljini potrebno je isto priuštiti i u domu. Ptice moraju sprati nečistoće i održavati kvalitet i zdravlje perja i kože.

Ljubav i tolerancija prema vodi i kvašenju, pored individualnosti, zavisi i od vrste ptice, tako afrički sivi papagaj ne voli da se kupa češće od jednom mjesečno, dok neke ptice, poput većine amazonskih vrsta, uživaju u češćem kupanju.

Koliko često treba kupati pticu

Precizne termine kupanja je nemoguće odrediti pa se preporučuje da pticu u početku kupate jednom sedmično i na osnovu njene reakcije ćete ustanoviti da li joj kupanje prija i da li je ova vrsta njege potrebna češće ili rjeđe. Ukoliko vidite da ptica često ulazi u posudu sa vodom ili djeluje kao da pokušava da probije do vode, vjerovatno joj je potrebno češće kupanje.

Najčešća metoda kupanja ptice je da se dovoljno velika posuda napuni mlakom vodom i postavi na dno kaveza. Ptica će ući u vodu i okupati se u njoj isto kao što bi to radila u divljini, a metode kupanja variraju od ptice do ptice.

Napunite lavabo ili kadicu mlakom vodom što će predstavljati pravo uživanje pticama koje vole "privatne bazene". Vodena para iz boce sa raspršivačem je prava stvar za ptice iz vlažnih klimatskih uslova. I prskanje vodom je dobar način kupanja za ptice koje ne vole potapanje.

Budite oprezni 

Šamponi i ostala komercijalna sredstva za kupanje ptica, osim u slučaju da veterinar predloži drugačije, ne preporučuju se, jer je pticama sasvim dovoljna čista voda. 

Ne potapajte pticu u potpunosti, jer i u prirodi većina ptica ne natapa perje sasvim, zato što to značajno otežava njeno kretanje. Vodite računa o tome da pticu kupate u najtoplijem dijelu toplog dana, kako se ne bi prehladila što može da bude opasno po nju.

Voda kojom se ptica kupa ne smije biti isuviše hladna, niti pretopla kako ne bi došlo do promrzlina ili opekotina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.