Saznajte više o svom psu po načinu na koji spava

Avaz.ba
03.10.2017 11:01
A
A
A

Psi veliki dio dana provedu spavajući. Da li se ikad zapitali šta položaj u kojem spava govori o vašem psu? 

Spavanje sa strane, na stomaku, ali i na leđima ponekad je trenutni izbor psa, ali i fizički pokazatelj koji otkriva karakter i navike psa.


1. Spavanje na boku

Ako vaš ljubimac ima naviku spavati na boku, znači da se osjeća ugodno u okolini koja ga okružuje. 

Ovakav položaj spavanja otkriva da se pas osjeća sigurno što je u vašem domu i društvu. 

Osim toga, ima veliku količinu povjerenja u vas. Pas koji spava na boku sretan je pas i odan svome vlasniku.

2. Spavanje u sklupčanom položaju dok su šape ispod tijela, a rep dodiruje glavu

Položaj lisice najčešći je položaj za spavanje među psima. Njihovi šape su udobno ušuškane ispod tijela, a rep ostaje uzduž tijela, odnosno, dodiruje mu glavu.  Ovako sklupčan, vaš pas prirodno zadržava tjelesnu temperaturu i štiti svoje udove, glavu, vrat i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju su nježni, umiljati i prijateljski raspoloženi. 


3. Spavanje na trbuhu s ispružene sve četiri noge, a glava dodiruje pod


Mnogi psi spavaju na trbuhu, ali ''super'' psi su vjerovatno najslađi među njima. Sa ispružene sve četiri noge i glavom koja dodiruje tlo, psi u ovom položaju izgledaju kao da lete. Ovaj položaj olakšava psima brzu reakciju, odnosno brzo ustajanje i akciju. Psi koji spavaju u ovom položaju imaju puno energije i vrlo su živahni.

 

4. Spavanje na leđima s nogama ispruženim u vazduh


Iako ovaj položaj izgleda malo čudno, to nije nikakav razlog za brigu. To samo znači da su vrlo sigurni u sebe i da se osjećaju sigurno u svom okruženju. Spavanje na leđima jedan je od položaja za spavanje u kojem su psi najranjiviji, a oni psi koji tako spavaju obično su vrlo opušteni u svome domu.

 

5. Spavanje na stomaku, dok je prednji dio tijela savijen na jednu stranu


Psi koji spavaju u ovom položaju ne mogu biti opušteni, jer su im mišići previše napeti da bi im dopustili da uđu u REM fazu sna. Ne morate se brinuti. To ne znači da vaš pas nije opušten dok je budan. 

Šta više, može imati puno energije i biti avanturistički raspložen za akciju i zabavu u svakom trenutku. 

Ljubimci koji spavaju na stomaku vrlo su nježni, a ujedno malo i plašljivi.

 

6. Spavanje na leđima dok su mu zadnje noge u zraku


Mnogi psi koji spavaju u kući zauzimaju položaj kao da su se onesvijestili. Pas koji leži na leđima na taj način pomažu sami sebi sniziti temperaturu tijela. Psi koji troše puno energije tokom dana, ili koji su jako zagrijani, neće spavati na leđima.  Osim toga, ako se vaš pas osjeća sigurno i opušteno spavat će na leđima i pritom će noge dići u vazduh. Psi koji spavaju u ovom položaju su vrlo sigurni u sebe i takođe se lako prilagođavaju novim i drugačijim situacijama.