Evo šta položaj u kojem vaš pas spava govori o njemu

Avaz.ba
09.10.2017 23:35
A
A
A

Spavanje na strani, na stomaku ili na leđima ponekad je trenutni izbor psa, ali i fizički pokazatelj koji otkriva njegov karakter i navike.

Ako vaš ljubimac ima naviku da spava na boku, znači da se osjeća prijatno u okolini koja ga okružuje. Taj položaj spavanja otkriva da se pas osjeća sigurno zbog toga što se nalazi u vašem domu i društvu. Osim toga, ima mnogo povjerenja u vas. Pas koji spava na boku je srećan pas, odan svom vlasniku.

Položaj lisice je najčešći položaj za spavanje među psima. Njihove šape su udobno ušuškane ispod tijela, a rep ostaje uzduž, odnosno, dodiruje mu glavu. Ovako sklupčan, vaš pas prirodno zadržava tjlesnu temperaturu i štiti svoje udove, glavu, vrat i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju su nježni, umiljati i prijateljski raspoloženi.

Mnogi psi spavaju na stomaku, ali “super” psi su vjerovatno najslađi među njima. Sa sve četiri ispružene noge i glavom koja dodiruje tlo, psi u ovom položaju izgledaju kao da lete. Ovaj položaj olakšava psima brzu reakciju, odnosno brzo ustajanje i akciju. Psi koji spavaju u ovom položaju imaju puno energije i vrlo su živahni.

Iako ovaj položaj, spavanja na leđima, izgleda malo čudno, on ne predstavlja nikakav razlog za brigu. To samo znači da su psi vrlo sigurni u sebe i da se osjećaju sigurno u vlastitom okruženju. Spavanje na leđima jedan je od položaja u kome su psi najranjiviji, a oni psi koji tako spavaju obično su vrlo opušteni u svome domu.

Psi koji spavaju u ovom položaju ne mogu da budu opušteni, jer su im mišići previše napeti da bi im dopustili da uđu u REM fazu sna. To, međutim, ne treba da vas brine. To ne znači da vaš pas nije opušten dok je budan. Štaviše, može da ima puno energije i bude avanturistički raspložen za akciju i zabavu u svakom trenutku. Ljubimci koji spavaju na stomaku vrlo su nježni, a ujedno i pomalo plašljivi.

Mnogi psi koji spavaju u kući zauzimaju položaj kao da su se onesvijestili. Psi koji leže na leđima na taj način snižavaju sebi temperaturu tijela. Psi koji troše puno energije tokom dana, ili koji su jako zagrijjani, neće spavati na leđima. Osim toga, ako se vaš pas osjeća sigurno i opušteno, spavaće na leđima i pritom će noge dići uvis. Psi koji spavaju u ovom položaju vrlo su sigurni u sebe i takođe se lako prilagođavaju novim i drugačijim situacijama.