KUĆNI LJUBIMCI

Devet tajni za sretan život kućne mačke

Avaz.ba

13.10.2017

Mačke su prilično samoživa bića, no ima i onih koje uživaju na toplome, mazeći se i ponekad se ponašaju kao mali psi. Postoje teorije da bi mace trebale lutati po otvorenom kako bi bile sretne, no to uzrokuje i mnogo opasnosti. Većina maca nažalost strada u prometu. Mace koje provedu život u kući imaju potencijalno duži životni vijek. Stoga, ako imate macu koja je više kućna i ne želite je izgubiti puštajući je vani, učinite je sretnom ovim malim trikovima. Danas postoji veliki izbor mačjih grebalica i penjalica, možda se neke čine skupe, no uz malo volje možete sami napraviti točno ono što odgovara vašem stanu, a macu će uveseliti.

1. Napravite "mačju sobu". Svatko treba svoj prostor, pa tako i mace. Napravite joj kutak u kojem može mirno odmarati bez uznemiravanja. Iako se mnogi protive boksevima, mali transportni boks može biti idealno skrovište i oaza mira za vašu macu.

2. Mačke se vole zabavljati i igrati. Iako su igračke skupe, možete ih izraditi sami. Igračke koje maca može gristi, hvatati, loviti. Mačke vole ganjati kuglice od folije, vole loviti obične vrećice i skrivati se u kutije.

3. Catnip - mačja trava. Možete je posaditi i sami. U prodaji postoji sušena mačja trava, ali ako je sami posadite osigurat ćete da druge biljke ostanu sigurne.

4.Grebalice - mačke obožavaju grebati i ostavljati tragove svojih kandžica po kući. Kako vam ne bi izgrebala namještaj kupite ili napravite sami grebalicu.

5. Igrajte se lova. Mačke su prirodni predatori i nagon za lov im je veliki. Nabavite igračke koje su krznene i brze, sjednite u uživajte gledati kako vaš lovac vreba svoj plijen.

6. Penjalice. Jedni od najboljih penjača su mace stoga zaslužuju i najbolju penjačku opremu. Budite kreativni, izradite penjačku stazu za mace u stanu i imat ćete jako sretnu macu.

7. Mjesto na prozoru. Kao pravi policajci, mačke vole sjediti na prozoru i promatrati što se dešava oko njih. Napravite im malo mjesta za gledanje.

8. Šetnja s mačkom. Ako i dalje mislite da vaš ljubimac mora ići vani, od malena je učite na ormu i vodilicu. Iako zvuči nemoguće, izvedivo je uz malo truda, a i time ste je zaštitili od trčanja preko ceste i mogućih opasnosti.

9. Provedite kvalitetno vrijeme zajedno. Važnije od svega je da provodite vrijeme zajedno. Bez obzira na to da li se radi o maženju, igranju ili četkanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.