KUĆNI LJUBIMCI

Zarazni kašalj kod pasa: Kako ga prepoznati

Avaz.ba

13.10.2017

Kašalj kod pasa postao je dosta učestala bolest i mnogi se vlasnici susreću s njom. Zarazni pasji kašalj prilično je neugodna te dugotrajna i zarazna bolest s kojom se u gradovima redovito susrećemo, a posebno u jesen kada dolazi hladnije vrijeme. Prvi simptomi su suhi i nadraženi kašalj popraćen podražajem na povraćanje koji se pojavljuju iznenada i vrlo često kada pas počne brže disati - za vrijeme igre ili šetnje.

Ako se ne liječi, može doći do smanjenja apetita i povećanja tjelesne temperature. Često se kod pasa koji se nalaze u neadekvatnim uvjetima razvije i upala pluća. Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glisti pa sve do bolesti srca. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica.

Najčešći uzročnici su razni virusi (pasji parainfluenca virus, pasji adenovirus 2, virus štenećaka) te bakterija Bordetella bronchiseptica. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije. Virusni kašalj, ili "Kašalj kaveza", "Kennel cough" najčešće se javlja kod uzgajivača ili u azilima, gdje je veliki broj pasa na malom mjestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama, gdje je velika koncentracija pasa.

Prenosi se vrlo lako i može biti dugotrajan i iscrpljujuć za psa ako se ne liječi. Terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj te po potrebi antibiotika ako prijeti sekundarna infekcija. Vrlo važno za vrijeme terapije je i to da pas maksimalno miruje pa stoga šetnje smanjite na minimum. Od komplikacija najčešće dolazi do hroničnog bronhitisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.