KUĆNI LJUBIMCI

Zlatni retriver, labrador i bokser imaju blagu narav

Nisu agresivne pasmine

Z. K.

17.10.2017

Kada je riječ o izboru najboljeg kućnog ljubimca za djecu, psi su gotovo u pravilu na prvome mjestu. Međutim, svakako treba obratiti pažnju na karakter i osobine neke pasmine, kakvog je temperamenta i koliko je aktivan. 

Prema riječima dr. Salmira Velića, veterinara u Veterinarskoj ambulanti Slatina, zlatni retriver, labrador i bokser su najbolje tri pasmine pasa za djecu, a kao razlog navodi to što nisu agresivne pasmine, pogotovo zlatni retriver i labrador, koji se inače koriste za slijepe i bolesnu djecu.

- Zlatni retriver i labrador blage su naravi i nisu agresivni ni prema vlasnicima niti prema drugim ljudima, ali nisu dobri kao čuvari. Zato se kaže: „Drži stepenice lopovu da ti opljačka kuću“. Bokser je dobar kao čuvar, ali je pokazao i izrazito dobru narav prema djeci – rekao je dr. Velić.

Sve ostale pasmine kao što je belgijski ovčar i rotvajler dobri su za djecu čiji su vlasnici. Međutim, nezgodni su prema drugoj djeci, dok zlatni retriver, labrador i bokser ne pokazuju agresivnost ni prema kome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.