KUĆNI LJUBIMCI

Kako napraviti vosak za zaštitu šapica od soli i snijega

Avaz.ba

10.11.2017

Vosak za šapice kojega možete sami napraviti je super stvar za zaštitu po zimi. Psi i mačke mogu dobiti ozebline po šapama, iako vani nisu ekstremni minusi. Kada se snijeg i led zapetljaju između jastučića šapica to može biti jako bolno. Sol koju bacamo kako se ne bi napravio led također može napraviti rane ljubimcima, stoga dajte si malo truda i napravite im zaštitu.

Što vam je sve potrebno ? 85 grama pčelinjeg voska koji će napraviti zaštitni sloj na šapama, 3 velike kašike kokosovog ulje za antibakterijski učinak, 3 kašike nevenovog ulje koje nježno štiti i pomaže zacjeljivanju popucane kože te 3 kašike ulja od avokada radi boljeg hidratantnog učinka. Sve to stavite u lonac i zakuhajte dok se sve ne rastopi i smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu možete rasporediti u posudice koje su vam praktične, a vosak možete iskoristiti i kao idealan poklon za nadolazeće praznika. Smjesu možete stavljati i u razne modlice ili dodatno ukrasiti sa suhim cvijetom nevena. Vosku je potrebno oko 20 minuta da postane kompaktan.

Dobro namažite šape prije izlaska na snijeg ili led i uživajte u bezbrižnoj igri s ljubimcem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.