KUĆNI LJUBIMCI

10 vrsta ljudske hrane koju možete dijeliti sa psom

Avaz.ba

16.11.2017

Jednom kada pas postane član porodice, obično uživa pozornost, naklonost i ljubav kakvu bi i ostali članovi porodice htjeli. Ovakav način razmišljanja da psa uključimo u naše svakodnevne aktivnosti, često dovodi do toga da psi dolaze sve bliže stolu za kojim se jede. Postoji hrana koja je opasna za njih, a postoji i ona koja se smatra sigurnim za psa i koju mu možete ponuditi. Riža je jedna od namirnica koju često koristimo u jelima i sigurna je za vašeg ljubimca dokle god ne sadrži luk, češnjak ili ako nije jako začinjena. Piletina je izvrsna poslastica skoro svakome psu, zapravo većina će je pojesti brže nego neki drugi prehrambeni proizvod.

Piletina je bogata proteina i dokle god nije jako začinjena i masna, sigurna je za psa. Jaja su također zdrava za pse jer sadrže puno vitamina i proteina, a potrebno je paziti jedino da budu dobro termički obrađena. Mrkva također spada u jednu od namirnica koje možete ponuditi svome psu. Sirova ili kuhana može biti odlična zdrava poslastica. Male količine smrznutih malina i kupina mogu dobro doći psu isto kao i ljudima kao anti-oksidans.

Od zdravih poslastica još imamo banane i očišćenu lubenicu. Lubenica je idealna u ljetno doba kada vladaju velike vrućine i sparine jer kako rehidrira nas, tako i psa. Imajte na umu da koštice morate u potpunosti odstraniti jer bi mogle uzrokovati zastoj u crijevima.

Uz sve ove nabrojene namirnice psu možete ponuditi i manje količine tvrdog sira i iako ne znamo zašto, jednostavno obožavaju kikiriki maslac. Sljedeći puta kada ćete htjeti pojesti nešto, a osjećate pogled psa koji "nije jeo 13 godina" ponudite mu neku od navedenih namirnici i budite sigurni da će uživati i ostati zdrav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.