KUĆNI LJUBIMCI

Bernski planinski pas - nježni div

Avaz.ba

4.12.2017

Bernski planinski pas je prekrasan div kojega svi obožavaju. Bernski planinski pas pripada skupini velikih pasa čija je očekivana težina 40-55 kg, a svoje porijeklo vuče iz Švicarske gdje se počeo uzgajati kao čuvar stada i tjerač stoke. Ovaj pas obožava biti u pokretu, jako je brz i okretan. Pružite mu što više mogućnosti za igranje i trčanje, ali nikad ga ne forsirajte u tome.

Preporučuje se obiteljima ili samcima koji trebaju vjernog prijatelja s kojim će zajedno ići na izlete ili u svakodnevne duge šetnje. Obožava djecu i uvijek je spreman za igru, ali budući da je riječ o snažnom i masivnom psu, u igri s malom djecom potreban je nadzor odrasle osobe. Dobro se slaže i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke.

Bernski planinski pas je stabilan i inteligentan pas kojeg je lako trenirati. Uzimajući u obzir njihovu snagu, štene je potrebno što prije naučiti osnovama poslušnosti i lijepog ponašanja. Osim redovitog vježbanja, pažnju trebate posebno obratiti na prehranu psa jer pasmina je sklona debljanju i obolijevanju. Neke od najčešćih bolesti su razne vrste karcinoma, displazija laktova i kukova, problemi sa štitnjačom i imunitetom, alergije, prevrtanje želuca.

U prosjeku žive između osam i deset godina, a nepravilnom brigom život im se samo skraćuje. Ovo je doista prekrasan i stabilan pas, idealan je kućni ljubimac i najbolji prijatelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.