KULTURA

Ponovo haos zbog predstave Olivera Frljića: Ovaj put u Varšavi su letjele petarde i dimne bombe

22.4.2017

Gdje god se pojavi diže se prašina. Oliver Frljić, kontroverzni reditelj iz Travnika, i ovog puta je na udaru javnosti, zbog svoje predstave "Prokletstvo", a koja se odigrala u varšavskom pozorištu.

Naime, zbog ove predstave, nekoliko desetina mladih demonstranata spriječili su ulaz u pozorište, te uzvikivali "Ovo je svetogrđe!" i "Dolaze bijeli ratnici, nacionalisti i katolici". 

Nezadovoljni građani su bacali petarde i dimne bombe te nosili zastave dvaju manjih stranaka krajnje desnice, prenosi Hina. Kako mediji navode poljska policija morala je grubo intervenirati. Inače, ovu predstavu Katolička crkva kao i sve konzervativne sredine u toj zemlji smatraju bogohulnom.

Predstava "Prokletstvo" po adaptiranom tekstu poljskog autora Stanislava Vispijanskog za koju su sve ulaznice bile rasprodate, počela je nešto kasnije kako bi gledaoci mogli da uđu. Nakon prizora oralnog seksa kip pokojnog poljskog pape je obješen s pločom "zaštitnik pedofila". 

Poljsko državno tužilaštvo je nakon premijere u februaru otvorilo istragu o toj, kako se navodi, smišljeno provokativnoj predstavi koja obrađuje složene veze Poljaka i Katoličke crkve.

Podsjetimo, slična situacija dogodila se i u Sarajevu, na prošlogodišnjem festivalu MESS zbog Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", kada je zbog velikog pritiska i prijetnji od strane nasilnih skupina i pojedinaca dovedena u pitanje sigurnost publike. Publiku, ali i zgradu Narodnog pozorišta sve vrijeme su čuvali pripadnici MUP-a KS. 

Naime, u ovoj predstavi Isus Krist siluje ženu s hidžabom. Uz zvuke ezana, gledatelji su svjedočili erotskom dodirivanju nagih tijela ispisanih harfovima. Vjerske skupine osudile su predstavu za vrijeđanje religijskih osjećaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.