KULTURA

Filmskom velikanu Oliveru Stoneu uručeno ''Počasno Srce Sarajeva''

E. Hadžihasić

Piše: J. Ba.

13.8.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Ovogodišnji počasni gost Sarajevo Film Festivala je svjetski poznati filmski reditelj Oliver Stone. 

Ovom velikanu filmske umjetnosti večeras je u Ljetnom kinu Raiffeisen dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

- Velika mi je čast što sam u Sarajevu. Prvi put sam bio ovdje 2000. godine, a prije toga sam čuo mnogo priča o ovom gradu, počinje reditelj.

- Drago mi je što vidim koliko toga se promijenilo, koliko je Sarajevo napredovalo. Dužnost nas koji se sjećamo rata jeste da nastavljamo pričati o tome i ne smijemo zaboraviti sve strahote. 


- Mislim da je bitno govoriti o ovakvim stvarima pogotovo danas, posebno zbog situacije u kojoj se nalazi moja zemlja. Ovo su situacije koje mogu donijeti mnogo zla. Moramo biti svjesni šta takva vrsta govora može da izazove, i šta je izazvala u prošlosti, rekao je Stone.

Oliver Stone rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997.

Višestruki je dobitnik nagrade Oscar, a napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova.

Opus velikana uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj.

Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi Salvador (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma Wall Street (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. World Trade Center, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona The Doors (1991.).

Autor je i više dokumentaraca, uključujući tri filma o Fidelu Castru i jedan film o ogromnim društenim promjenama u Južnoj Americi u kojem je značajna pažnja posvećena Hugi Chavezu i šestorici drugih južnoameričkih predsjednika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.