KULTURA

Šesta noć Sarajevo Film Festivala: Uprkos kiši crvenim tepihom prošetali poznati

A. Durgut

Piše: Avaz.ba

16.8.2017

Posljednja večer Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala je rezervirana za gala projekcija dugometražnog animiranog filma ''Ptice kao mi.'' 

Film je djelo bosanskohercegovačkog redateljskog dvojca Faruk Šabanović i Amele Ćuhare, a nakon današnjeg prikazivanju Šabanović je rekao:

- Ovaj film govori o potrazi za domom u kojem nećete biti usamljeni. Gdje god da odemo proganjaju nas stvari iz unutrašnjosti. Iako ptice putuju zajedno, svaka ima svoj svijet i jedini dom koji mogu pronaći je u njima. U filmu ptice tragaju za kraljem koji u metaforičkom smislu predstavlja Boga. 

Nakon što iz sigurnog utočišta Birdabada budu izbačeni u svijet kojem stalno prijeti Horor, ptice Hupu, Hasan, ptić Mi i tiranin Kondor kreću na epsko putovanje u potrazi za putem koji će ih vratiti kući. 

Predvođeni enigmatičnim netopirom Batom članovi šarolike ptičije družine nevoljko uče da se oslanjaju jedni na druge jer samo zajedno mogu pobjeći Hororu i vratiti se u svoj dom.

U engleskoj verziji filma glasove posuđuju oskarovci Jeremy Irons, Alicia Vikander i Jim Broadbent te Khalid Abdalla, Kevin Bishop, Chris Villiers, Michelle Austin, Sheridan Smith, Ella Smith i Dan Stevens.

Glumci koji su posudili glasove bh. verziji "Ptice kao mi" su Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoran Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.