KULTURA

Na kafi sa Johnom Cleeseom: "Komedija traži da pojednostavite glumu"

A. Durgut

Piše: J. B.

17.8.2017

U sklopu programa "Kafa sa..."  u organizaciji Sarajevo Film Festivala, svim ljubiteljima komedije i filma, danas se obratio velikan John Cleese.

Glumcu je sinoć u Ljetnom kinu Raiffeisen uručeno "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos i razvoj filmskoj umjetnosti, nakon čega je prikazan njegov film "Riba zvana Wanda."

Cleese je odgovarao na pitanja vezana za hit-film, ali je istakao da je na film "Riba zvana Wanda" najponosniji.

Glumac je iskoristio priliku da mladim rediteljima da savjet kako snimati komedije i kako pisati skript:

- Snimanje komedije se jako razlikuje od snimanja drame, komediju ne možete snimati u krupnom planu, jer se gubi smisao.

- Kada gledate stvari koje volite, vi ih prisvajate. To nije kopiranje, te stvari vas ispiriraju. Kroz te stvari vidite šta želite da radite i kako želite da radite, nastavlja Cleese.

Snimanje i način snimanja filma "Riba zvana Wanda" je bilo genijalno. Reditelj je tačno znao šta radi, znao je šta traži, kaže Cleese.

- Komedija je komplikovana, nikada nećete izazvati istu reakciju kod ljudi. Zastupljeno je uvjerenje da, kada se dodjeljuje Oskar za komediju, on nije jednako vrijedan. Ali kao što je jedan veliki komičar rekao "ako je komedija bila dovoljno dobra za Shakespearea, zašto ne bi bila za mene", nastavlja John.

- Kada radite na setu, morate prvo stvarati, a onda biti kritični i odlučivati šta ćete zadržati, i na čemu ćete poraditi. Neke stvari, kao što je karakterizacija likova, iziskuju mnogo vremena.

Kada glumim često ću ponoviti neku scenu više puta, komedija traži da pojednostavite glumu. Za razliku od drame, ljude ne možete nasmijati pretjeranom glumom.

Velikan komedije također ističe da se pisanje skripta za komediju jako razlikuje od pisanja skripta za dramu:

- Kada pišete skript za komediju, morate prvo smisliti situacije koje će nasmijati publiku, šale koje ćete koristiti. Većina reditelja pravi grešku što piše ravan skript, pa onda dodaje šale. To im otežava posao.

Najbolja komedija

Glumac također ističe da je najbolja komedija ona koja će vas staviti u neugodan položaj:

- Najbolja komedija je ona koja će učiniti da se osjećate malo neugodno. Uzmite šale o sexu, iako se ljudi osjećaju postiđeno, iako im je neugodno, oni se smiju. Ipak im je smiješno ono što čuju.

Cleese je u nastavku programa strpljivo odgovarao na pitanja publike i objašnjavao kako se snaći u svijetu filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.