KULTURA

Đelo Hadžiselimović i u penziji ne može bez dokumentaraca: Ne odvajam se od filma i nemam namjeru

Hadžiselimović: Atmosfera je odlična i lijepo se družimo

Piše: S. ALAGIĆ-ALETIĆ

25.8.2017

Đelo Hadžiselimović (67) je nepune dvije godine u penziji, ali daleko od toga da vodi potpuno mirne dane. Dokumentarci su i dalje njegov život i tako će, prema svemu sudeći, biti dok je živ. Urednik na HTV-u u penziji poznat je po brojnim TV ostvarenjima, ali ono po čemu ga svi pamte je sintagma "Odabrao Đelo Hadžiselimović", koja je poput brenda označavala kvalitet dokumentarnog filma koji se emitira na državnoj televiziji susjedne zemlje.  

Došao neopaženo

Hadžiselimović je nedavno, za vrijeme Sarajevo Film Festivala, boravio u glavnom gradu BiH.  

- Provukao sam se neopaženo ovoga puta jer sam u Sarajevu bio privatno, nisam, dakle, došao službeno kao gost Festivala, s nekom akreditacijom. Ali, gledao sam brdo filmova i uživao u njima - kaže Hadžiselimović za "Avaz".

Odmah po završetku SFF-a ovaj kultni urednik uhvatio se posla, jer je birao najbolje dokumentarce za jednu od selekcija 11. Vukovar Film Festivala, koji je počeo 21. i završava 26. avgusta.

Hadžiselimović je, ističe, od samog početka uz ovaj festival, koji premijerno prikazuje najbolje i nagrađivane filmova s festivala u Berlinu, Kanu i Sundanceu. Oni koje je odabrao ovaj Bosanac porijeklom bave se vrlo zanimljivim i intrigantnim temama.  

- Bilo je teško zato što je dobra produkcija, ali trebalo je izabrati najbolje. Riječ je o dokumentarnoj selekciji koja se prikazuje na brodu "Bajadera" koji plovi Dunavom i filmovi se prikazuju u noćnim satima. To sve lijepo izgleda - ističe legendarni Hadžiselimović dodajući da se festival svake godine obogaćuje drugim sadržajem.

Odluka o najboljima

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca, a onim za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedava bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

- Da, i Emir je u žiriju, atmosfera je odlična i lijepo se družimo - prenosi Hadžiselimović.

TV kanal 

Najavljuje i skori početak emitiranja kablovskog televizijskog kanala DOKUTV - odabrao Đelo Hadžiselimović.

- Ne odvajam se od filma i nemam namjeru. Znači, u oktobru pokrećemo kablovski dokumentarni program koji se zove DOKUTV sa Discovery Filmom koji već ima KINOTV. I tamo će biti sve što ja izaberem - najavljuje Hadžiselimović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.