Bečka filharmonija ove godine obilježava 175 godina postojanja

Autor: Fena
05.09.2017 10:09
A
A
A

Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i Njujorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organiziranje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom "2 x 175 godina filharmoničara: Beč i Njujork".

Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju "Kuća muzike" (Haus der Musik) u Beču. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Arhivska dokumenta prikazuju historijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koji se ubrajaju u najstarije ansamble u svijetu. Posjetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili s oba orkestra, Johannesu Brahmsu, Antonu Bruckneru i Gustavu Mahleru.

Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima Artura Toscaninia, Leonarda Bernsteina i Zubina Mehte. Poseban fokus stavljen je na utjecaj nacionalsocijalizma na Bečku i Njujoršku filharmoniju.

U "Kući muzike“ smješten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o historiji orkestra. Otto Nicolai je živio u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vrijeme kada je osnovao orkestar.

Među eksponatima nalaze se, između ostalog, osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine., saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo.