KULTURA

Četvrti festival Zvrk u novom ruhu na javnom prostoru: Na otvaranju umjetnici s djelima o temi migracije

Bjeregard: Poznati koreograf iz Danske stiže drugi put

Piše: A. Be.

7.9.2017

Ovogodišnji, Četvrti festival Zvrk će, zahvaljujući suorganizaciji s evropskim koreografskim projektom „Shapers“, ponovo ugledati svjetlo dana, ali u novom ruhu, jer će biti održan na javnom prostoru. Festival će od 20. septembra do 1. oktobra mostarskoj, sarajevskoj i banjalučkoj publici predstaviti bogat i kvalitetan program, pa će tako publika vidjeti 15 produkcija, od toga 12 domaćih i 3 strane. 

- Bogat i kvalitetan program prethodnih izdanja, kao i veliki odziv publike, pokazuje da je ovo kulturna manifestacija koja zaslužuje postojanje i da učestvuje u stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije i plesne scenske umjetnosti. Međunarodni aspekt ovog festivala nam ukazuje na njegov značaj za BiH i doprinos koji ima u promociji bh. kulture u evropskim okvirima – poručuje Jasmina Prolić, predsjednica Udruženja „Zvrk“ i umjetnička direktorica Festivala.

Ovogodišnje izdanje u sva tri grada otvaraju bh. umjetnici s likovnim i scenskim djelima o temi migracije.

- Performans „Shapers“ nam dovodi osam plesača, po dva iz svake zemlje partnera evropskog projekta, Francuske, Španije, Egipta i Maroka. Fuva Dimobilite (Foofwa d'Imobilité), švicarski plesač, koreograf i teoretičar plesa, pozvat će publiku na plesni maraton „Dance Walk“. Iz Danske nam drugi put dolazi veoma poznati koreograf Jens Bjeregard (Bjerregaard), koji će sa sarajevskim balerinama na isteku karijere postaviti performans „Dancing Humain“, koji se bavi pitanjem ljudskog tijela i njegovog bivstvovanja kroz ples – dodaje Prolić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.