KULTURA

Umjetnička sezona 2017/18. u NPS-u i Kamernom teatru 55: "Kneginja čardaša" i kultna „Žaba“ za novi početak

„Žaba“: Otvara sezonu u Kamernom 14. septembra

Piše: A. Be.

7.9.2017

Svečano otvaranje umjetničke sezone 2017/18. u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) najavljeno je za petak, 15. septembra, u 19.30 sati i to izvođenjem opere „Kneginja čardaša“ u režiji Amre Mehić i dirigenta Darija Vučića.  

Dan poslije na repertoaru je regionalni događaj, koncert italijanskog kantautora Vinisija Kaposele (Vinico Capossela), a do kraja mjeseca na programu su opera „La Traviata“, „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“, balet „Omer i Merima“, Balet Fest Sarajevo, kao i koncert Sarajevske filharmonije...

- U proteklim sezonama dosegnuli smo visoke umjetničke standarde i sada ih trebamo održavati, raditi još bolje i više djelujući kroz kolektivni čin stvaranja i otvaranja novih i drugačijih kreativnih prostora koji će održati svojevrsnu umjetničku nit stvorenu između publike i pozorišta. I ova sezona će odisati entuzijazmom, spremnošću za dodatnim naporima u realizaciji pozorišnog repertoara koji će predstaviti naše pozorište kroz jedinstven estetski doživljaj, kroz novu komunikaciju između realnog i imaginarnog, realizma i apstrakcije, a u kombinaciji klasičnih i savremenih domaćih i stranih djela – ističe Marijela Margeta-Hašimbegović, direktorica NPS-a.

Kamerni teatar 55 svoju sezonu otvara kultnom predstavom „Žaba“, koja će biti izvedena u četvrtak, 14. septembra, u 20 sati. U septembru će biti izvedene i predstave „Radnja na uglu“, „Umri muški“, „Kad bi naglas govorili“, „Mirna Bosna“ i „Knjiga mojih života“.

Izudin Bajrović kao Kralj Lir 

U glavni grad BiH protekle sedmice stigao je ugledni slovenski reditelj Diego De Brea, koji će u Narodnom pozorištu postaviti jedno od najljepših djela svjetske klasične literature, Šekspirovog „Kralja Leara“. Premijera je planirana za kraj oktobra, a uloga Kralja Lira povjerena je prvaku Drame Izudinu Bajroviću. Predstava će biti realizirana u koprodukciji NPS-a i Festivala MESS.

- S nama će sarađivati najbolji teatarski umjetnici iz regije i očekujemo veliki progres na planu izbora i ostvarenja premijernog programa. Stekli smo kredibilitet koji nas stavlja u sami vrh umjetničkog djelovanja i u novoj sezoni želimo podići razinu umjetničkih vrijednosti za ljestvicu više – poručuje Hašimbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.