U Bihaću počeo sedmi međunarodni simpozij posvećen Ćopiću

Autor: Fena
07.09.2017 19:57
A
A
A

Sedmi međunarodni simpozij posvećen jednom od najpoznatijih i najčitanijih književnika bivše Jugoslavije Branku Ćopiću, na kojem učestvuje više od 50 stručnjaka iz osam država, počeo je danas u Bihaću. Tema simpozija je ''Ćopićeva poetika zavičaja'' s obzirom na to da je među prvima opjevao Bihać i rodnu Krajinu.

Organizatori događaja su Institut za slavistiku Unverziteta u Gracu, Pedagoški fakultet u Bihaću i Kantonalna i Univerzitetska bibioteka Bihać. 

Vršiteljica dužnosti direktora JU Kantonalna i Univerzitetska biblioteka Bihać Mirela Midžić izrazila je zadovoljstvo da je ustanova koju predstavlja dala doprinos u organizaciji ovog događaja naglašavajući da je Krajina mjesto gdje su živjela neka od najvećih imena bh. i jugoslovenske književnosti.

U ime Pedagoškog fakulteta Šeherzada Džafić je istakla da je simpozij okupio stručnjake koji se bave izučavanjem južnoslavenske književnosti ili konkretno radom Branka Ćopića.

- Opus ovog književnika je zaista impozantan - rekla je Džafić.

Simpozij posvećen Ćopiću projekt je koji je nastao 2011. godine s ciljem da istraži rad jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih pisaca biše Jugoslavije. Naime, Ćopićev opus iznosi više od 100 djela koja su prevedena na 30 jezika, a čija je vrijednost prepoznata na južnoslavenskim prostorima, ali i šire, javlja RTV USK. 

Predavač na simpoziju Tin Lemak (Tin Lemac) smatra da su ovakvi kulturni događaji jako bitni, za kulturnu i akademsku razmjenu saznanja, a pogotovo u manjim sredinama.

Cilj simpozija je da se preispita vrijedost Branka Ćopića kao pisca, ali i da studenti i učenici uvide njegov opus iz jednog drugog ugla. Poseban značaj, kako ističu organizatori, je da se ovogodišnji simpozij održava u Bihaću kojem je Ćopić boravio četiri godine i kojeg je među prvima opjevao u svojim djelima.