KULTURA

Narodno pozorište Sarajevo: Otišla je tiho kako je i živjela...

( Agencije)

Piše: Avaz.ba

14.9.2017

Vijest o smrti istaknute i neprevaziđene pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske potresla je ne samo BiH nego i cijeli region. 

Tužnu vijest su s dubokim žaljenjem primile i njene kolege iz Narodnog pozorišta, iz kojeg je saopćeno da će Đurevska ostati upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna, ali prije svega nesebična i jako dobra osoba.

- Članovi Drame, umjetnici i svi uposlenici Narodnog pozorišta, sa dubokim žaljenjem primili su tužnu vijest da je večeras 13. septembra naša umjetnica Nada Đurevska otišla na vječno počivalište.

Nada Đurevska ostat će upamćena kao velika pozorišna glumica, Diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije i pamtimo Nadine izvedbe u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama BiH pozorišta.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.


Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Otišla je tiho kako je i živjela, napisale su njene kolege.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.