KULTURA

Ivana Hadžihasanović, koreograf na "Balkan Dance Projectu Vol. 3": Inspiracija mi je djelo Ive Andrića

S. Saletović. Hadžihasanović: Publika u BiH nije educirana kako gledati balet

Piše: N. AJNADŽIĆ

14.9.2017

"Balkan Dance Project Vol. 3" bit će održan 15. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a učestvovat će tri koreografa - Igor Kirov iz Makedonije, Aleksandar Saša Ilić iz Srbije i Ivana Hadžihasanović iz BiH. Oni će raditi s plesačima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Veliki izazov

Ivana je baletni pedagog, magistar je muzičkih nauka, a također je i doktorant na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, gdje, uz podršku Neurofiziološkog instituta Kliničkog centra u Ljubljani, obavlja istraživanja koja objedinjuju muziku i ples.  

Autorica je knjige "Ples, muzika i djeca s posebnim potrebama", umjetnička je direktorica Udruženja za promociju savremenog plesa "Tanzelarija".

- Ove godine „Balkan Dance Projectu Vol. 3" priključili su se umjetnici iz BiH. Prvi put sam dobila priliku kreirati i postaviti svoje koreografsko djelo, što je za mene veliki izazov. Neizmjerna mi je čast, ali i izazov raditi uz dva velika imena savremenog koreografskog izraza Aleksandra Ilića i Igora Kirova – kaže Hadžihasanović.

Dodala je da njih troje rade tri zasebna djela, koja se oslanjaju na tri različita pisca. Ivanin izbor je nobelovac Ivo Andrić, čije djelo, prema njenim riječima, u plesnoj umjetnosti nije obrađivano.

Također ističe da je ovo je timski, a ne rad pojedinca.

- Plesači su divna mlada i talentovana ekipa, koji zajedno rade već četvrtu godinu, a ove godine im se priključila i mlada Sarajka Zulejha Kečo, koja ih prati ukorak. A, ako uzmemo u obzir da BiH ne posjeduje edukacijski sistem, koji podržava savremeni plesni izraz, kao ni savremenu plesnu scenu, onda shvatamo da "Balkan Dance Project" stvara platformu za razvoj savremene plesne scene i umjetnika. Mislim da postoji interesiranje građana BiH za balet, ali da nisu educirani na koji način gledati takve predstave, zbog čega vrlo često ne znaju šta gledaju - smatra Hadžihasanović.

Sin i suprug

Prije nekoliko mjeseci Ivana je rodila sina Vildana s kojim se trudi provesti što više vremena.

- Moram priznati da imam veliku podršku supruga, koji mi pomaže u svakom mogućem trenutku. Bez toga ovo bi bilo u potpunosti neizvodljivo. Ipak, trudim se da što više vremena provedem sa svojim dječakom, jer maksimalno uživam u majčinstvu - zaključila je Hadžihasanović.

Balet je moja prva ljubav 

- Balet je definitivno moja prva ljubav i stjecajem okolnosti imala sam mogućnost da radim kroz više polja koja su mi dala cjelokupnu sliku.

Ples, pedagogija, koreografija i nauka su mi dali cijelu sliku plesne umjetnosti. Sva znanja iz tih oblasti su mi pomogla da otvorim nova, neistražena polja - ističe Hadžihasanović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.