KULTURA

Ivana Vojinović piše scenarij za drugu autorsku predstavu: Moja borba protiv vlade podobnih

Vojinović: Na sceni nema foliranja ( F. Fočo)

Piše: E. SKENDEROVIĆ

21.9.2017

Pred sarajevskom glumicom Ivanom Vojinović novi su poslovni izazovi. Kako nam je kazala, nakon diplomske predstave “Djevojčica pored puta”, koja je bila njeno prvo autorsko djelo, odlučila je da se aktivnije bavi pisanjem tekstova za pozorišne predstave.

Status na Facebooku

- Otkad sam napisala tekst za predstavu “Djevojčica pored puta”, često sam pomišljala da se vratim pisanju tekstova za predstave, ali tek sada sam stvarno počela. Zapravo je sve počelo od statusa na Facebooku, gdje sam iskazala svoje nezadovoljstvo situacijom u ovom poslu, koliko malo se zapravo ja kao glumica bavim svojim poslom. Javilo mi se nekoliko kolegica koje su rekle da se osjećaju isto i tako smo odlučile napraviti predstavu koja će govoriti upravo o tome. O glumicama, njihovim strahovima, frustracijama i nemoći. Nezadovoljno se osjećaju, ne samo glumice već, nažalost, i svako ko istinski želi da radi na pošten način u našoj državi. Ova predstava će biti dio moje borbe protiv vlade podobnih, a ne sposobnih, u svakom aspektu našeg društva – kazala je Vojinović. 

Govori nam kako najviše uživa na sceni.

- To je posebna vrsta energije i istine, koja se ne može folirati. Zato je pozorište za mene veliki izazov, ali i velika ljubav – kaže Vojinović.

Najveći strah glumaca je, dodaje, da ne rade...

- Glumac se razvija i raste sa svakom novom ulogom i kada nema uloga, kada ne igra, vjerujem da svaki glumac iskreno pati. Da nisam glumica, vjerovatno bih se bavila psihologijom. To je nešto što me oduvijek zanima i provocira. Gluma traži poznavanje psihologije čovjeka, tako da se, na neki način, ipak često bavim psihologijom – priznaje Vojinović.

Zdrava i sretna

Mnogo je kolega, kako kaže, s kojima bi voljela ostvariti saradnju.

- Od talentiranih mladih glumaca do starijih kolega koje izuzetno poštujem, svi su oni neko s kim ću, nadam se, dobiti priliku dijeliti daske koje život znače – iskrena je Vojinović.

Lijepa plavuša govori i o tome kako vidi sebe u budućnosti:

- To ovisi o raspoloženju. No, na kraju dana samo pomislim da želim da sam zdrava i sretna. A gdje i kako, ostaje da vidim.

Borba za mjuzikl „Promjena“ 

Rad na hip-hop mjuziklu “Promjena” s Admirom Crvčaninom posebno joj je ostao u pamćenju.

- Mislim da smo stvarno napravili dobar posao. Bila je privilegija dijeliti scenu sa 30 mladih talentiranih ljudi koji se bave glumom, muzikom, plesom. Užasno mi je žao što naša država nije htjela da podrži da ta predstava nastavi da živi. Iskreno, bio je to pravi spektakl i ja još ne odustajem od ideje da nađemo način da ga vratimo na scenu – priznaje Vojinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.