KULTURA

Otvoren osmi Balet Fest Sarajevo: Galerija posvećena Franji Horvatu

( F. Fočo/Avaz.ba)

J. B.

21.9.2017

Osmo izdanje međunarodnog Balet Festa Sarajevo otvoreno je izložbom fotografija postavljenom u Galeriji Novi hram. 

Izložba je posvećena velikom bh. solisti, pedagogu i koreografu Franji Horvatu, a fotografije donose dijelove iz baletskih predstava. 

Balet Fest Sarajevo je postao respektabilna i prepoznatljiva manifestacija čiji je prvobitni cilj popularizacija baletne umjetnosti, a umjetnička direktorica Festivala Edina Papo kazala je da mnoge od postavljenih fotografija nemaju autora, ali svaka od njih, postavljena u formu pravougaonika, što simbolizira i strogu formu klasičnog baleta. 

Na fotografijama su pioniri baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a svaka koreografija Franje Horvata predstavlja značaj za balet.

- Na ovaj način pokušavamo odškrinuti vrata za upoznavanje velikana baleta za buduće generacije. Jedan od njih je Franjo Horvat koji je osim svega što je radio gradio ambijent za održavanje repertoara čuvajući klasični balet - pojasnila je Papo.


U okviru ovogodišnjeg izdanja Balet Festa publici će se predstaviti Slovensko narodno gledališče, a gledaoci će između ostalog moći uživati u baletnoj predstavi "Kaktusi" koja donosi erupciju pokreta i emocija.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

(Foto: F. Fočo/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.