KULTURA

Tjaša Kmetec, solistica SNG Opera in balet Ljubljana: Uloga Živagove Lare mi je najdraža

Kmetec na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo ( A. Durgut)

Piše: N. AJNADŽIĆ

28.9.2017

Solistica ljubljanskog baletnog ansambla SNG Opera in balet Tjaša Kmetec u glavni grad BiH stigla je povodom 8. izdanja "Balet Festa Sarajevo", gdje je zajedno sa svojim kolegama nastupila na sceni Narodnog pozorišta.

Kako su nam rekli iz ovog ansambla, to im je prvi nastup nakon dugo vremena u NPS-u. Odigrali su dvije predstave, "Kaktusi" i "Pet tanga", te oduševili sarajevsku publiku.

Stajati na prstima

- Mama me upisala na balet. Počela sam plesati kao djevojčića sa četiri godine i tako sam ostala u baletu. Počelo mi se sviđati, došli su neki uspjesi i pohvale u školi. Tako sam se zaposlila u Nacionalnom teatru opere i baleta u Ljubljani i napredovala do solistice – govori nam Kmetec. 

Iako se umjetnici teško odlučuju za omiljeno djelo, u ovom slučaju za baletnu predstavu Tjaša se nije mnogo dvoumila.

- Svaka predstava ima nešto posebno i drugačije. Najdraža mi je predstava "Doktor Živago", jer je ta predstava napravljena baš za mene i nikada prije nije bila igrana nigdje u svijetu. Ta uloga Lare u baletu mi je nekako najdraža - ističe balerina.

Nastup u Njujorku

Krajem septembra Tjaša sa svojim kolegom Petrom Đorčevskim nastupit će na američkom baletnom festivalu u Njujorku, gdje će izvesti upravo duet iz predstave "Doktor Živago". Istu predstavu izveli su prošle godine u NPS-u u okviru "Balet Festa Sarajevo". Kazala je i da joj je super u glavnom gradu BiH.

- Kada sam došla, na momente mi se učinilo kao da nikada nisam otišla. Kao da sam jučer bila tu - zaključila je Tjaša.

Bolje je igrati uz muziku uživo 

Predstava "Pet tanga" izvodili su uz muziku uživo. Tjaša nam je rekla da nije isto kao kada je već snimljena muzika.

- S jedne strane, to je teže, jer uvijek može nešto da se desi, kao, naprimjer, da muzičari malo brže ili sporije sviraju. Nije kao na snimku kada je uvijek isti tempo, ali, s druge strane, tu je iskustvo. Meni lično je puno bolje igrati uz muziku uživo nego na već pripremljenu - naglasila je balerina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.