KULTURA

"Avaz" vas vodi u pozorište: Osvojite ulaznice za dva sjajna dramska ostvarenja

( NPS)

Avaz.ba

11.10.2017

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu oktobru očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo. Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska, baletna ostvarenja, i koncert, a ovaj put, portal Avaz.ba vas vodi na dva sjajna dramska ostvarenja.  

U četvrtak, 12. oktobra, sa početkom u 19.30 sati, bit će izvedena drama ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić. 


Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe.  Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze.


Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.


Podsjetimo da je predstava na nedvano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica - Sarajevo 2017. osvojila 6 nagrada.


U predstavi ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.


Druga predstava za koju možete osvojiti krate se izvodi u ponedjeljak, 16. oktobra i 19.30 jeste ''Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna'' u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. 


''Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna'' je komedija koju možete gledati 1000 puta i iznova se smijati i uživati u njoj. Sjajni glumci, fantastična adaptacija i režija naše zvijezde na nebu Sulejmana Kupusovića, zaista su ovu predstavu učinili vječnom.


Jedan od kvaliteta predstave je bavljenje problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva. U predstavi, koja je žanrovski postavljena kao komedija sa tragičnim elementima, pojavljuje se Hamlet - mladi Suljo, čiji se otac nalazi u zatvoru. Suljo bezuspješno pokušava dokazati da njegov otac, borac Armije BiH, nije ukrao novac iz blagajne mjesne zajednice. Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi.


Dva najbrža čitatoca koja  se jave na broj 033/281-360 nagrađujemo sa po dvije ulaznice za navedene predstave. Svoje ulaznice možete podići na balgajni Narodnog pozorišta Sarajevo pola sata prije početka predstave, uz naznaku da ste ih osvojili putem našeg portala.

Sretno!


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.