Izložba slika fra Perice Vidića otvorena u Sarajevu

Autor: Fena
11.10.2017 21:13
A
A
A

Izložba slika autora fra Perice Vidića otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji franjevačke crkve Svetog Ante na Bistriku. Ujedno je predstavljena i Vidićeva knjiga "Monografija".

Događaj je realiziran u okviru manifestacije Dani Matice Hrvatske u Sarajevu 2017.

Izložbu je otvorio generalni tajnik Središnjeg ureda Matice Hrvatske iz Zagreba Zorislav Lukić riječima da fra Perica Vidić ne slika bojom nego srcem, što su naglasili i drugi učesnici ovog događaja.

Historičarka umjetnosti Snježana Mutapčić istaknula je Vidićevu izrazitu likovnu plodotvornost i produktivnost jer su iza njega brojne izložbe, realizirane najviše u Sarajevu, s mnoštvom radova.

- Slikarstvo mu je obogaćeno svime što on preživljava, osjeća i želi poručiti. Njegovo dosadašnje stvaralaštvo valorizirali su brojni historičari umjetnosti i kritičari - kazala je, između ostalog, Mutapčić, naglašavajući, kao i drugi govornici na otvorenju izložbe, osobnost autora, njegovu humanost i spremnost na pomoć drugom čovjeku. 

Plodotvorni likovni opus, mnoštvo slika na kojima su dominirajući motivi iz prirode, među njima krajolici Dalmacije, naglasio je historičar umjetnosti Ibrahim Krzović koji nije prisustvovao otvorenju izložbe, ali je za ovu priliku poslao tekst s vlastitim viđenjem o Vidićevoj umjetnosti.

- Bog, čovjek i umjetnost, to su tri moje ljubavi - rekao je autor fra Perica Vidić, zahvaljujući zvanicama.

Posjetioci izložbe pozvani su da po isteku ceremonije otvorenja uzmu po primjerak Vidićeve "Monografije" i prema mogućnostima, ostave novčani prilog za siromašne studente i siromašne obitelji.

Među brojnim posjetiocima bili su ambasadori Austrije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Martin Pamer (Pammer) te Ivan Del Vekio (Vechio).

Izložba će trajati mjesec dana.

Više o:

Sarajevo