KULTURA

Najvažniji sadržaj bosanske sobe prekriven zaboravom

S izložbe: Fragmenti samo u književnim djelima ( Ž. Miličević)

Piše: M. SMAJKIĆ

29.10.2017

Ž7 = Hadžimuhamedović: Predstavljena 33 panela #amra Hadzimuhamedovic# 

Od juga do sjevera, od istoka do zapada, svaka kuća u BiH, muslimanska, kršćanska, jevrejska, seoska, gradska, ona siromašna ili imućne porodice, imala je musandere. Nažalost, danas je taj značajan dio bosanske kulture stanovanja ne samo fizički uništen nego je prekriven zaboravom i potpuno je nestao iz mapa našeg sjećanja.


Književna djela

Kazala je to profesorica Amra Hadžimuhamedović na otvorenju izložbe „Umjetnost bosanske musandere“, u petak u Centru za kulturu Mostar, istakavši da još, ponegdje, fragmente tog pamćenja na bosanske musandere imamo u književnim djelima.

Izložba od 33 panela rezultat je istraživanja i predanog rada na spašavanju bosanskog kulturnog naslijeđa.

- Uspjeli smo u 25 mjesta, u 63 kuće, naći ili dokumentaciju o musanderama koje su postojale ili postojeće musandere. Našli smo dokumentaciju za 95 musandera, od čega je 41 uništena. Na osnovu te građe napravljeno je tipološko određenje musandere, ali i stilsko, što je prvi put u povijesti Bosne za jedan značajan sadržaj njenog naslijeđa da je napravljeno takvo istraživanje. Dakle, samo se usput spominjao taj najvažniji sadržaj bosanske sobe, jedini koji je bio ukrašen u toj čistoti prostora i ova izložba ukazuje na stupanj ugroženosti tog sadržaja, ali i na mogućnost njegovog revitaliziranja i adaptiranja savremenim uvjetima - istakla je Hadžimuhamedović.

Promjene stila

Musandera se, dodala je ona, u svih više od pet stoljeća, koliko se do Prvog svjetskog rata gradila, stilski mijenjala i prilagođavala stilu stambene arhitekture, ali je tipološki ostala neizmijenjena.


Sadržaj i položaj u kući  

- Sadržaj musandere je isti, njen položaj u kući uvijek je isti. Dakle, nema nijednog razloga zašto taj sadržaj koji u potpunosti odgovara i potrebama savremenog života ne bi bio sadržaj koji bi bio istraživan u savremenoj arhitekturi i u savremenom dizajnu interijera, kao nešto što je autohtono bosansko i što dopušta uspostavu kritičke regionalne arhitekture, koja je zapravo najpoželjnija - potcrtala je Hadžimuhamedović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.