KULTURA

Otac i kći, Adin i Mia Hebib, otvorili izložbu dviju umjetnosti

Piše: M. Č.

29.10.2017

Ovu posebnu izložbu možete pogledati do 16. novembra.

( Privatna arhiva) - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Izložba slika i unikatnog nakita Adina i Mie Hebib svečano je otvorena u petak, 27. oktobra u Gradskoj loži.  

Ne tako davne 2014. godine u Koncertnoj dvorani Kneževe palače svoje umjetničke radove izložili su Adin i Mia Hebib. Na izložbi je bilo izloženo 70 slika i crteža iz tri ciklusa Adina Hebiba- „Studija akta“, „Stari most“ te „Novi aktovi“. Uz njega, svoj dizajnerski unikatni nakit predstavljala je njegova kćer Mia. U isto to vrijeme, premijer Andrej Plenković posjetio je Kneževu palaču i održao press konferenciju povodom predstavljanja kandidata za Europarlament s Hebibovim umjetničkim djelima u pozadini.

Adin Hebib akademski je slikar rođen 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam. Njegov bogati opus slika i grafičkih djela obuhvaća scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Dobitnik je mnoštva europskih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se širom svijeta.

Djela ovog umjetnika obojanih emocija, kako ga nazivaju, nalaze se u privatnom vlasništvu znamenitih osoba kao što su Milan Kučan, Stjepan Mesić, Ditrih Genšer, Klaus Kinkel, Zak Širak i brojnih drugih. Ovih nekoliko napomena jasno govore da motivi umjetničkih slika snažne kolorističke obrade i još snažnijeg kolorističkog kontrasta- plave u različitim nijansama, zelene u tirkiznim rasponima, žute u umirujućim tonovima i crvene koja gori i plamti, svjedoče o iznimno likovnom umjetniku dostojnog svakog galerijskog poštovanja. Zanimljivost je da na slikama nema crne boje.

Mia Hebib, diplomirana je dizajnerica nakita, rođena u Bosni i Hercegovini, a odrasla u Hrvatskoj gdje je i počela njena edukacija o izradi nakita i o dizajnu u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Nakon diplome 2001. godine seli u Njujork gdje započinje svoju karijeru u dizajn industriji. Surađuje s modnim kućama Liz Claiborne, Henri Bendel, Tory Burch te BCB Generation. Otvaranje ateljea nakita je njen odgovor na potrebu da kreira nakit svojim rukama, da se podsjeti na svoje umjetničke korijene i da ih poveže sa svojim neprocjenjivim iskustvom iz poslovnog svijeta dizajna.

Srdačnu dobrodošlicu svim nazočnima zaželjela je direktorica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš koja je izrazila zadovoljstvo i čast što je Narodni muzej imao priliku po drugi put ugostiti radove ovih vrsnih umjetnika. Istaknula je da se njihovi radovi savršeno spajaju i nadopunjuju.

U muzičkom dijelu nastupao je David Ricov koji je uz pomoć Bepa Matešića i Klape Kantaduri izveo svoju predivnu pjesmu „Kamena Dalmacija“.

Ovu posebnu izložbu možete pogledati do 16. novembra.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.