KULTURA

"Bajka o muzejskom kraljevstvu" učit će djecu o važnosti kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Sanela Husić Musabašić

A.Mi.

1.11.2017

Historijski muzej BiH danas promovira prvu "Bajku o muzejskom kraljevstvu". Govori o pustolovini Pećka, Pećkonogog, Dame Diname i muzejske družine koja spašava svoje kraljevstvo.

Zadatak ove bajke za najmlađu populaciju jeste da se prikažu muzejske aktivnosti, ali i ispriča o tome kakvi smo nekada bili, koliko smo slični i različiti te da pokazuje snagu ljudskog duha, potvrdili su to za Avaz.ba iz ovog muzeja.

Za narativni dio bajke bila je zaslužna kustosica Elma Hodžić, dok je ilustracije uradila umjetnica Sanela Husić Musabašić.

Otrgnuti od zaborava, negdje između prošlosti i budućnosti, eksponati doslovno progovaraju. Samo je bilo potrebno da njihove glasove uskladim u priču koja će i njihove „životne priče“ nadmašiti svojom univerzalnošću i lijepom porukom - kazala nam je kustosica Elma Hodžić.


Sanela Husić Musabašić

„Bajka o muzejskom kraljevstvu“ je alegorija današnjeg stanja u muzejskim institucijama. BiH ima nekoliko „zaleđenih muzejskih kraljevstva“, navodi Hodžić, institucija pogođenih dubokom političkom i društvenom krizom.  

Muzeje može, između ostalog, oživjeti nova, mlada publika kojoj se potrebno obraćati i koju je potrebno učiti o važnosti kulturno-historijskog naslijeđa BiH. 

Sanela Husić Musabašić

Sanela Husić Musabašić je oživjela eksponate Historijskog muzeja BiH, dala im osobnost, šarm, a sve kako bi ih približila djeci.

- Kreirajući likove budućih maskota muzeja, a kasnije i ilustrujući bajku i sama sam uplovila u njihovu pustolovinu koju sam se trudila vjerodostojno smjestiti u prostorije Historijskog muzeja. Bajke nam nikada nisu bile potrebnije, a dječiji osmijeh bi morao biti prisutan u svakoj zgradi kulture - kazala je Sanela Husić Musabašić.

Sanela Husić Musabašić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.