KULTURA

Putovanje kroz sjećanje i emotivno lebdenje u knjizi „Sebijini snovi“

E. M.

1.11.2017

Promocija nove knjige “Sebijini snovi”, novinara i književnika Ruždije Adžovića, održat će se 9. novembra u sarajevskom Domu Oružnih snaga BiH. Pored autora, o knjizi će govoriti: Safet Sijarić, Fehim Kajević i Kerim Sefer.

Kako je autor kazao, radi se o knjizi pripovijetki koje govore o životu ljudi, uglavnom Bošnjaka, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, o njihovim sudbinama, navikama, običajima...  

- Pored sarajevske, već su u izgledu promocije u nekoliko gradova u BiH, poput Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika, Mostara, kao i u Crnoj Gori, u Podgorici i Rožajama. Imam ponude i za održavanje promocija u nekoliko evropskih zemalja u kojima živi bh. dijaspora – kaže autor.


Radnja polovine pripovijetki „Sebijini snovi“ smještena je u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama, ali i u Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Beranama.

- Knjiga pripovijetki „Sebijini snovi“ nastala je tokom mog putovanja po sjećanjima i emotivnog „lebdenja“ između moje dvije domovine: BiH i Crne Gore, te Sarajeva i Podgorice. Stoga se i u ovoj knjizi, kao ranije u mom romanu „Ogrlica iz Šanliurfe“ i drugim knjigama, prožimaju BiH i Crna Gora, životi i sudbine ljudi ovih krajeva. Tokom mog literarnog izražavanja, koje sve više uzima primat nad mojom osnovnom profesijom – novinarstvom, prožimaju se te moje dvije domovine: Crna Gora, stečena rođenjem, i Bosna i Hercegovina, izabrana domovina i ništa manje značajna u mom životu i emocijama. 

Recenzije za knjigu „Sebijini snovi“ napisali su naš poznati pisac i akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik prof. dr. Novak Kilibarda.

- U oba svoja bitna elementa: bajkovitom i folklornom (“Vučko”), i tradicionalno-realističkom, kojega bi – da govorimo o slikarstvu – morali nazvati hiperrealizmom (“Sebijini snovi”, “Usud ljepote”...). Ako vam duše nisu sasvim oguglale na ljudsku nesreću i bol, budite spremni da otpatite i oplačete nad sudbinom jedne seoske djevojke, čiju želju da studira medicinu, u Sarajevu, osujećuje očeva neprikosnovena odluka da je “dadne u Njujork”, za jednog tamošnjeg zemljaka, zavičajca, “uspješnog”poslovnog čovjeka - rekao je Sidran. 

- Književno ostvarenje Ruždije Adžovića u zbirci “Sebijini snovi” slijedi put kojim, kao prozni pisci, hode Ivo Andrić i Meša Selimović. A, to znači da pisca Ruždiju Adžovića nije obuzeo prozni modernizam koji je odmaknut od duhovnosti etnosa kojemu on pripada - rekao je Klibarda.

Ovo je peta knjiga Ruždije Adžovića. Njegov roman „Ogrlica iz Šanliurfe“ preveden je na turski jezik i uskoro će biti objavljen u Ankari. Adžović je počeo raditi na novom romanu, a završava i knjigu o akademiku Muhamedu Filipoviću. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.