KULTURA

Damir Avdić večeras u „Undergroundu“ predstavlja „Ameriku“

Avdić: Iduće sedmice nastavljam s koncertima u Sloveniji i Hrvatskoj

Dž. B.

2.11.2017

Tuzlanski umjetnik Damir Avdić promovirat će večeras u Sarajevu svoj sedmi studijski album “Amerika”. Mjesto susreta s publikom je već tradicionalno „Underground“, a početak koncerta zakazan je za 21.30 sati.  

- Ovo je početak promotivne turneje albuma „Amerika“. Krenuo sam iz Ljubljane, preko Mostara, sad sam tu, a iduće sedmice nastavljam s koncertima u Sloveniji i Hrvatskoj. Početkom proljeća planiram još nekoliko koncerata u BiH. Trenutno sam dosta vezan i za teatar, u predstavi sam „Antigona“ Ljubljanske drame, još igram i Mefista, tako da mi je teško posložiti datume za koncerte da idu u kontinuitetu. Poslije Nove godine će biti lakše – kazao je za „Avaz“ Damir Avdić.

Iako je Avdić ostao vjeran svom izrazu, na ovom albumu su, kako je sam rekao, primjetne neke promjene u zvuku i strukturi pjesama. Pjesme su duže, dosta je psihodeličnih momenata, što je posljedica korištenja delaya koji je dominantan na ovom albumu.

Album „Amerika“ objavljen je 4. oktobra za „Kapital Rekord“ i može se downloadati na damiravdic.bandcamp.com besplatno, a možete ga i kupiti po cijeni po kojoj vi želite.

Ljudi s kojima je radio na albumu su isti kao i na prethodnom. Producent je Jure Vlahovič, dizajn omota radio je Ajdin Bašić, a video za singl „Nuspojave“ Igor Pavkovič.

Albumi, romani, predstave...  

Damir Avdić do sada je izdao šest studijskih albuma “Od trnja i žaoka”, “Mrtvi su mrtvi”, “Život je raj”, “Mein Kapital”, “Human Reich” i „Manjinu“. Autor je zbirke pjesama “Kuda, sestro” te romana “Na krvi ćuprija”, “Enter džehenem”, “Tiket za revoluciju”, “Ne želim da pobijedim”. Autor je i muzike za više pozorišnih predstava, dokumentarnih i igranih filmova.

Nedavno je na Sedmici slovenskog filma u Portorožu dobio nagradu „Vesna“ za muziku za dva filma, „Ivan“ Janeza Burgera i „Družinica“ Jana Cvitkovića.

Neumoljivi, beskompromisni tuzlanski umjetnik Damir Avdić upravo je objavio novu pjesmu „Nuspojave“, koja je najavni singl za njegov novi album.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.