U Domu Oružanih snaga BiH

Promovirana knjiga "Sebijini snovi", autora Ruždije Adžovića

Autor: A.Mi.
09.11.2017 21:14
A
A
A

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Promocija knjige "Sebijini snovi", autora Ruždije Adžovića upriličena je večeras u Domu Oružanih snaga u Sarajevu. 

Autor je večerašnju promociju posvetio prijatelju i književnom učitelju, velikanu pisane riječi Isnamu Taljiću, koji nas je nedavno napustio.

Knjiga je nastala tokom proteklih pet godina. Riječ je o pripovijetkama o raznim sudbinama ljudi, pogotovo žena, na prostorima BiH i Crne Gore.

- Naslovna priča "Sebijini snovi" opisuje sudbine mnogih djevojaka iz patrijarhalnih porodica u okolini Podgorice koje su njihovi očevi "dali" u Americi za starijeg čovjeka. Umjesto u očekivanom blagostanju, gotovo po pravilu sve one završile su kao robinje svojih muževa i, uglavnom, imale tragičnu sudbinu - kazao je Adžović.

Kako je kazao, tu su i pripovijetke o probuđenoj savjesti, iznevjerenom prijateljstvu, neopravdanoj sumnji u iskreno prijateljstvo, o onome što se svima nama, manje ili više, dešava u životu.

Radnja polovine pripovijetki u ovoj knjizi smještena je u Tuzima i okolici, Bijelom Polju, Beranama, a druga polovina u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama.

- Kao dugogodišnji novinar Ruždija Adžović je naišao na one bitne, životne teme, zahvata problematiku sa kojom se današnji čovjek susreće. Zaista je to jedna raznovrsna tematika i potresne priče. Ono što me je posebno dojmilo su šokantni slučajevi ili iznenađenja, vijesti koje promijene sudbinu glavnom junaku/junakinji preko noći. Na ovom svijetu život je prilično tragičan i dramatičan u svakom pogledu, ali veliki pisci ipak traže neko svjetlo u toj tami, pokušavaju da nađu nešto utješno. Pa i u ovom djelu junakinja je doživjela propast, ali se ipak na kraju vidi nešto utješno, pa barem neki san - kazao je Safet Sijarić, književnik i promotor.

U knjizi je objavljena i bonus pripovijetka "Sjena Sergeja Jesenjina", koja je odlomak iz Ruždijinog novog romana. Time je najavio taj roman koji, kako kaže, uskoro završava.

Promociji su prisustvovale brojne ugledne ličnosti.

Video: A. Durgut