KULTURA

Kolege i prijatelji oprostili se od Duška Bugarina, prvaka Sarajevske opere

F. M.

16.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Komemorativna sjednica povodom smrti nekadašnjeg prvaka Sarajevske opere i glumca Dušana Duška Bugarina, održana je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. O Dušku Bugarinu govorila je Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta KS te Dragan Komadina, profesor i reditelj.

Kako je istakla Hašimbegović, Bugarin je iza sebe ostavio ogroman umjetnički opus.

U našem gradu i na ovom mjestu obilježio je 35. i 50 . godišnjicu svoga umjetničkog stvaranja. Njegov odlazak ostavio je zebnju u našim srcima. Ostat će vječno utisnut u naša srca i njegov trag koji je ostavio kao veliki operni umjetnik, zauvijek zapisan u memoare Narodnog pozorišta Sarajevo – rekla je Hašimbegović.

Mirvad Kurić je posjetio  na njegov neizmjeran doprinos u odgoju mladih, na njegov pedagoški rad.

- Izgubili smo velikog čovjeka, prijatelja i pedagoga. On nije samo bio operni pjevač. Imao sam sreće da radim s njim. Sjećam se proba s njim, uvijek su počinjale vicevima, šalama, pa smo se pola vremena smijali, a tek pola radili. Svaku ulogu koju je radio, oduševljavao nas je, jer je radio s mnogo energije – istakao je Kurić.

Komemoraciji su prisusvovali njegove brojne kolege, prijatelji, studenti, poznanici...

Duško Bugarin rođen je u Temišvaru 1931. godine. U Temišvaru je završio gimnaziju. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Bukureštu 1955. i iste godine angažiran u Državnom operetskom pozorištu. Član Novosadske opere postao je 1971., a član Sarajevske opere 1974. U Sarajevskoj operi proslavio je 35 i 50 godina umjetničkog rada, kao prvak Sarajevske opere, ulogama Jupitera u opereti "Orfej u podzemlju" (1990.) i Bartola u "Figarovoj ženidbi" (2005.). U svojoj 50-godišnjoj karijeri imao je preko 80 premijera, 187 uloga u operama, operetama, mjuziklima i 5.000 nastupa. U Sarajevskoj operi režirao je dvije predstave ("Madame Butterfly" 1991./92. i "Basten i Bastena" 1995./96.), te bio asistent režije u tri predstave ("Orfej u podzemlju" 1990./91., "Služavka gospodarica" 1995./96. i "Šišmiš" 2005./06). 

Njegov posljednji nastup zabilježen je učešćem na koncertu „Opera Gala“ 2016. godine – povodom obilježevanja 70. godina Sarajevske Opere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.