KULTURA

U subotu se otvara Prvi sajam bh. izdavača u BKC-u: Očekuje nas pravi praznik knjige

BKC: Radnici postavljaju niše, grade pozornicu... ( A. Durgut)

Piše: F. M.

23.11.2017

Prvi sajam bh. izdavača zanimljivog naziva „Knjige u nišama“ bit će svečano otvoren u subotu u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Ljubitelji pisane riječi tokom pet dana imat će priliku nabaviti knjige po promotivnim cijenama, uživati u promocijama, razgovarati s autorima, a bit će organizirane i razne radionice. Gosti će biti brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i drugi kulturni radnici.

Ususret sajmu u sarajevskom BKC-u uveliko traju pripreme, u što se naša ekipa uvjerila na licu mjesta. Radnici postavljaju niše, grade glavnu pozornicu, prostor za promocije i druženja... Gotovo cijeli prostor ove kulturne ustanove bit će na raspolaganju domaćim izdavačima i posjetiocima.

Kako nam je kazao direktor BKC-a Edin Urjan Kukavica, osigurano je blizu 900 kvadrata prostora, a bit će postavljeno 12 niša.

- Sve će biti spremno za subotu, kada nas očekuje pravi praznik knjige. U našoj maloj sali nalazit će se dućan u kojoj će izdavači iz Sarajeva prodavati svoja djela ne starija od tri godine. U nišama će se naći novija izdanja. Također, imat ćemo i stripoteku za ljubitelje stripa – istakao je Kukavica.

Prema riječima predsjednika Skupštine Zajednice izdavača BiH Dragana Markovića, posjetioce očekuje kvalitetan i vrlo sadržajan sajam.

- Radujemo se da se dignitet knjige vrati u prostor u kojem je ona nekada godinama uspješno carovala. Pripremili smo brojne sadržaje, a napravit ćemo i okrugli sto s bibliotekarima i izdavačima – rekao je Marković.

„Niše u knjigama“ podržalo je Kantonalno ministarstvo kulture i sporta s ministrom Mirvadom Kurićem na čelu.

- Čast nam je da možemo podržati domaće izdavače i dati priliku bh. autorima da se predstave i da postanu konkurentni na tržištu. U budžetu za narednu godinu osigurali smo 150.000 KM namijenjenih upravo izdavačima – rekao je Kurić.

Gost Sonja Biserko 

Kako je najavljeno, sajam će trajati do 29. novembra, a prema riječima Kukavice, posljednjeg dana gošća će biti Sonja Biserko iz Beograda, koja će predstaviti svoj novi projekt „Jugoslavija“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.