KULTURA

Džeko Hodžić: Strah me Vijećnice i duhovnosti koja vlada njome

Hodžić: Ratovi i pohlepa su izum čovjeka i sistema u kojem živimo ( A. Durgut/Avaz.ba)

Piše: E. BAKIĆ

7.12.2017

Sve je spremno za sutrašnje otvorenje izložbe bh. umjetnika Džeke Hodžića u sarajevskoj Vijećnici.  

Hodžićeve izložbe nose značajne poruke, ali i prate neko posebno razdoblje života, a drugačije neće biti ni ovaj put. Umjetnik će postavkom „Apokalipse 1 i 2“ proslaviti i svoj 67. rođendan.

Ekipa „Dnevnog avaza“ boravila je u Vijećnici prilikom postavljanja značajnih djela, a kako nam je Hodžić kazao, ovo je prvi put da će dva skoro pa najznačajnija djela u njegovoj umjetničkoj karijeri biti zajedno izložena.

Promocija knjige

 - To mi mnogo znači. Uglavnom, osim ova dva djela, bit će prikazana i instalacija „Vijećnica“ posvećena stradanju Nacionalne biblioteke u Sarajevu i svim bibliotekama od Aleksandrijske pa do danas. Također, bit će promovirana knjiga „Apokalipsa 1“ sa 34 teksta različitih autora. Moram biti iskren i reći da me ovog prostora malo strah, ozračen je duhovnošću i znanjem, ali nadam se da ću uspjeti odgovoriti izazovu – govori nam Hodžić.


Pripreme pred izložbu

Dodaje da samo značenje riječi apokalipsa – stradanje, govori o tome koja tema je sadržana u djelima.

- Za broj „1“ povod je bilo ovo što se nama desilo u BiH, i uglavnom je to stradanje jednog naroda i države. S druge strane, „Apokalipsa 2“ ima apokaliptično stradanje svemira, i to je vrlo zanimljivo. Pokušao sam prikazati da sve što živi nad zemljom, sva živa bića idu upravo prema tom ambisu, grobu stradanja. Srednji dio i u jednoj, ali i u drugoj je grobnica. A sve što živi pod zemljom, zmije, pacovi i slično, kada se dešavaju neka stradanja i kataklizme, krene na površinu, jer to instinktivno osjete. Zapravo, to i jeste suštinska razlika, jer u oba slučaja govore životinje umjesto ljudi – pojašnjava umjetnik.

Ljudska svijest

Inspiracija za stvaranje bile su mu, ističe, bajke, basne, i istočnjačke priče, a razlikuju se i po tome što u „jedinici“ stradanja se mogu restaurirati dok u „dvojci“ ne postoji ta mogućnost, jer se dešava kraj svijeta.

- Svijet je najviše ujedinjen i najorganiziraniji u ratu, kada rade jedni drugima zlo. Bog nije stvorio ljude da bi se borili jedni protiv drugih, nego da žive u blagostanju, ali, eto, ratovi i pohlepa su izum čovjeka i sistema u kojem živimo. To se ponavlja i u mojim djelima, ljudska svijest se nije mijenjala od prahistorije do danas, samo su se mijenjali kostimi, oruđe i oružje, a nakana je ostala ista, ubij, osvoji, opljačkaj, siluj... To je ta pohlepa koja uništava ljudski rod i to znači da čovjek sam sebi narušava blagostanje – tvrdi Hodžić.

Misija umjetnika

- Svojim radom umjetnici ne mogu promijeniti svijet i vladati njime, ali mogu ukazati na neke greške i sisteme. Upravo ja tako radim i to treba da bude misija svakog umjetnika. Nadam se da ljubitelji mojih djela to čuju i vide – govori Džeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.