KULTURA

Kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine

Peto izdanje knjige

K.K.

10.12.2017

U Travniku je promovisano peto izdanje knjige "Unutarnja zemlja", Ivana Lovrenovića. Riječ je, kako to piše i u podnaslovu, o kratkom pregledu kulturne povijesti BiH.

Kako je kazao autor, knjiga je pokušaj da se na malom prostoru prođe kroz sveukupnu povijest i sveukupno kulturno nasljeđe BiH.

- Kulturna povijest BiH nije nešto što je nastalo jučer, nego se može rastegnuti na period od 12.000 godina. Najstariji kulturni artefakt u BiH je crtež iz pećine Badanj kod Stoca – istaknuo je Lovrenović.

Autor je istaknuo kako knjigu "Unutarnja zemlja" piše već nepunih 40 godina jer je prvi veliki tekst nastao 1978. godine.

- Prethodno izdanje knjige bilo je toliko iscrpljeno da ni ja nisam imao primjerak. Ovu knjigu pišem nepunih 40 godina. To je knjiga koju živim cijeli svoj život. Prva dva izdanja objavljena su prije rata, a knjiga je objavljena u Beču i Londonu. Ovo izdanje je novo u odnosu na sva prethodna – rekao Lovrenović.

Knjiga u dvanaest poglavlja obrađuje kulturnu povijest BiH od paleolitika i ilirskih plemenskih saveza, preko srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda, do Kraljivine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije, te rata od 1992. do 1995. godine i nakon njega.

Domaćin ove zanimljive promocije bila je Snježana Kopruner, direktorica Tvornice GS TMT u Travniku, koja je istakla da se kroz ovu knjigu može bolje razumjeti ono što se danas dešava u BiH.

U odnosu na prethodna izdanja, peto sadrži i povijesno-kulturnu kronotaksu sa svim važnijim pojmovima i vremenom u kojem se pominju. Knjiga je printana i uvezana u Štampariji GS Print Travnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.